Overgave als Opgave.

 

Wat moet je deze maand? Niets! Focus op: Niets! Laat het kritisch denken los. Vergeet je praktische plichtsgevoel. Alles is goed. Het is precies zoals het moet zijn. Dat is de opdracht van de nieuwe maan in Vissen. Maar… daartegenover staat de kritische Maagd die nuchter opmerkt dat je toch zal moeten eten: brood op de plank, niet zeuren, niet zweven, maar werken geblazen. Naar welk stemmetje ga je luisteren? Of is er misschien een balans te vinden tussen die twee?

Als de maan voor de zon schuift kan het onbewuste aan het licht komen. Dat geldt extra sterk als, zoals nu, de Zon en Maan samen in het teken Vissen staan, het dierenriemteken dat geassocieerd wordt met het onbewuste. De tegenpool, het teken Maagd, wordt echter ook geactiveerd, waardoor de balans tussen totale overgave en praktisch handelen aan de orde is.

In de nacht van 9 op 10 maart vindt er een totale zonsverduistering plaats. Deze is bij ons niet te zien, daarvoor moet je in Indonesië zijn. Maar het effect zal zeker te merken zijn, vooral bij degenen die in hun horoscoop belangrijke punten in het teken Maagd en/of Vissen hebben. De Zon/Maanconjunctie valt samen met Cheiron, de planeet van de oude wonden en praktische wondgenezing, en staat tegenover Jupiter, de planeet van het grote vertrouwen. De strijd tussen ons kritisch onderscheidend vermogen en ons geloof in hogere machten, tussen ons eigen kleine dagelijkse handelen en de almachtige eeuwigheid vindt nu plaats.

Al met al is het vooral een tijd om los te laten. Wat is het voor ons moderne Westerlingen moeilijk om op te gaan in het niets, het grenzeloze, het al, het tijdloze. We willen controle, zeuren, muggenziften. Maar deze maand, als de maan in het teken Vissen de zon en daarmee het bewuste in de schaduw zet, krijgt de maan – ons onbewuste – de overhand en kunnen we in contact komen met een andere werkelijkheid middels dromen, visioenen, meditatie. De onbewuste factoren die samenhangen met oud zeer kunnen aan het licht komen (want de eclips valt samen met Cheiron) en losgelaten worden. Dat kan een pijnlijk proces zijn (valt ook vierkant Saturnus), maar laat een nieuw licht schijnen op hoe we ons kunnen ontwikkelen in ons dagelijks handelen en onze dienstbaarheid (oppositie Jupiter in Maagd). Alle oude patronen kunnen nu losgelaten worden: emotioneel, psychisch, fysiek. Loslaten van dingen, mensen, overtuigingen, pijn, afval, negatieve gedachten, verslavingen; alles wat je niet meer past. Het is daarmee een uitgelezen tijd om te reinigen, bijvoorbeeld middels vasten of sapkuren. Reinigen van vooral de dunnen darm (Maagd) zorgt voor het loslaten van afvalstoffen (Cheiron in Vissen), wat onze gezondheid bevordert (Jupiter in Maagd). Maar ook de gewone grote schoonmaak is een optie. Juist door je overgave aan de loop der dingen, kun je het geluk in de kleine dingen vinden. Dat is deze maand zeker het geval. Het sterk geactiveerde beweeglijke kruis zorgt deze maand dat je hoe dan ook mee gaat met de stroom, je aanpast aan de omstandigheden, wat die ook zijn.

Met welke stemvorken moet je deze maand werken? Volg je intuïtie, niets moet, alles mag!

Maak bijvoorbeeld een keuze uit de stemvorken die het meest bij deze eclips betrokken zijn:

Zon, Maan, Neptunus, Cheiron en Jupiter.

Durf het moeten los te laten. Luister naar de stemvorken of beweeg ze langs je lichaam zoals dat voor jou goed voelt. Mediteer op de toon. Geniet van de overgave en de vrijheid. Niks zoeken van acupunctuurpunten, gewoon intuïtief handelen. Veel plezier!