Wat is Fonoforese

Fonoforese

Het eerste in het Nederlands geschreven boekje over Fonoforese betreft het Ankertje “Fonoforese, helend werken met stemvorken”, van Ronne van den Hurk. 

Wat is fonoforese?
Fonoforese is de behandeling van mensen (of dieren) met geluidsfrequenties door middel van stemvorken. Het is een heel subtiele, maar krachtige methode om de harmonie in het lichaam te herstellen; om pijn te bestrijden, om rust en ontspanning te creëren, of het lichaam juist aan te zetten tot activiteit. De stemvorken die hierbij gebruikt worden zijn vergelijkbaar met de stemvorken die velen van u zullen kennen vanuit de muziek. Maar de frequenties, dus toonhoogtes die in deze stemvorken zijn vastgelegd zijn heel bijzonder. 

Waar zijn de frequenties op gebaseerd?
De frequentie geeft het aantal trillingen per tijdseenheid aan. Meestal wordt dit uitgedrukt in hertz, dit is het aantal trillingen per seconde. Een hoge toon heeft een hogere frequentie dan een lagere toon. De frequenties van de stemvorken die binnen de fonoforese worden gebruikt zijn afgeleid van kosmische ritmes, harmonische verhoudingen, of mystieke getallen. Deze drie richtingen worden door Van den Hurk in “Fonoforese, helend werken met stemvorken” naast elkaar gezet en vergeleken. De op dit moment in Nederland meest gebruikte tonen zijn die welke gebaseerd zijn op kosmische ritmes. Hans Cousto ontdekte in 1978 dat bepaalde ritmes in de kosmos overeenkomen met de frequentie van oeroude tonen. Zo stemt het ritme van de draaiing van de aarde om de zon (dit is hetzelfde als een jaar), overeen met de OM-klank, die de basis is van de Indiase muziek, en sinds mensenheugenis als de belangrijkste klank, of oerklank bekend staat. Deze toon geeft rust en ontspanning, en harmoniseert tal van functies is ons lichaam. Er zijn denkers die het aannemelijk vinden dat de oerknal waar wetenschappers het over hebben waarschijnlijker een oerklank is geweest. In oude geschriften vinden we al terug dat de schepping begon met ‘het woord’ of de ‘oerklank’ of de ‘OM-klank’. Deze is gelijk aan de stemvork van het jaar, met een frequentie van 136,10 hertz. Deze geeft dan ook een diepe verbondenheid met de schepping als geheel, waar we allemaal deel van uitmaken. Ook ontdekte Cousto het natuurkundige verband tussen deze ritmes en klanken enerzijds en kleuren anderzijds. Zo komt de OM-klank in zijn visie en werkwijze overeen met de kleur groen. 

Wet van het kosmisch octaaf
De methode die hij gebruikte om deze overeenkomst aan te tonen noemde hij ‘de wet van het kosmisch octaaf’. Deze methode is gebaseerd op het omzetten van kosmische ritmes in hoorbare frequenties door middel van octaveren. Octaveren is het verhogen van tonen door de frequentie van die toon steeds te verdubbelen. Dit is eigenlijk hetzelfde als het verhogen van een lage C op bijvoorbeeld een piano naar een hogere C: om dit te bereiken moet je de frequentie verdubbelen. Met hele langzame ritmes, zoals de draaiing van de planeten om de zon, of de draaiing van de maan om de aarde, kun je hetzelfde doen. Op deze manier kun je de ritmes van de aarde, de maan en de planeten omzetten naar hoorbare frequenties. 

Andere richtingen
Hoewel de methode van Cousto het meest gebruikt wordt, bestaat de richting waarbij tonen gebruikt worden die gebaseerd zijn op harmonische verhoudingen ook al heel lang. Hierbij wordt uitgegaan van zuivere intervallen, zoals het octaaf, de kwint en de kwart. Deze methode wordt vooral gebruikt bij energetisch lichaamswerk, zoals het werken in de aura en met de chakra’s. Ook ter ontspanning en harmonisering kunnen deze klanken een belangrijke rol vervullen.

De richting van de mystieke klanken is nog nauwelijks bekend. Het bekendste zijn de Solfeggio-tonen. Dit is een eeuwenoude toonladder, waarvan de frequenties zijn herontdekt, nadat ze, mede door toedoen van de kerk, verloren werden gewaand. Ronne van den Hurk schrijft niet alleen over de zes originele Solfegio-tonen, en hoe deze door Joseph Puleo werden teruggevonden in de Bijbel, maar tevens over nieuwe frequenties die aan deze mystieke reeks kunnen worden toegevoegd. 

Toepassing
Stemvorken kunnen op verschillende manieren worden toegepast: door er naar te luisteren, door de stemvorken langs het lichaam te bewegen, of de stemvorken op bepaalde punten van het lichaam te plaatsen. De verschillende stemvorken hebben allemaal een ander effect. Zo heeft de ene stemvork een rustgevende werking, en de andere juist een stimulerende. Ook zijn er stemvorken die speciaal geschikt zijn voor bijvoorbeeld kinderen, en stemvorken die heel specifiek werken op een bepaald orgaan of bepaalde lichaamsfunctie. Fonoforese kan als therapie op zichzelf staan, maar ook heel goed als aanvulling op een behandeling worden gebruikt. Bijvoorbeeld door fysiotherapeuten, masseurs, acupuncturisten en voetreflextherapeuten. Omdat stemvorken zo eenvoudig in het gebruik zijn, zijn ze heel geschikt als korte interventie. Met een stemvork op zak kun je bijvoorbeeld binnen de zorg soms net even een duwtje in de goede richting geven, zonder dat daar een uitgebreide therapie voor nodig is. Ook tijdens snoezelactiviteiten kunnen de stemvorken worden ingezet.

Werking
Om een idee te krijgen waar de stemvorken zoal voor worden ingezet, volgt hier een korte omschrijving van werking van de meest gebruikte tonen.

194,18 hz Aarde Dag Om te gronden. Stimuleert het fysieke;
136,10 hz Aarde Jaar OM-klank. Harmoniseert en stelt gerust;
172,06 hz Aarde Zodiac Om fysiek te ontspannen en helder te denken;
126,22 hz Zon Verwarmt en maakt blij, voedt iemands eigen kracht;
210,42 hz Maan Laat alles stromen, laat voelen;
141,27 hz Mercurius Bevordert communicatie en goede ademhaling; 
221,23 hz Venus Herstelt evenwicht en bevordert intuïtie;
144,72 hz Mars Verhoogt de weerstand en de wilskracht;
183,58 hz Jupiter Stimuleert genezing en vertrouwen;
147,85 hz Saturnus Stabiliseert, geeft houvast en grenzen;
207,36 hz Uranus Herstelt ritmes en bevordert creatief denken;
211,44 hz Neptunus Stimuleert reiniging en loslaten;
140,25 hz Pluto Haalt diepe gevoelens naar boven.

Workshops
Om meer over fonoforese te weten te komen, en om met de stemvorken te leren werken gaf Ronne van den Hurk diverse workshops. Na een tweetal basisworkshops kun je losse modules volgen die het best bij je aansluiten, zoals fonoforese en voetreflexmassage, aromatherapie of chakra’s. Ook kun je na de basis kiezen voor de praktijkdagen, waarin je leert hoe je fonoforese in tal van praktijksituaties kunt inzetten. Momenteel geeft ze geen workshops, maar verschijnen er boeken over fonoforese in de praktijk aan de hand van deze workshops

Magna Mater
Ronne van den Hurk
Langsweg 31
8152 EA Lemelerveld
E-mail info@magna-mater.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *