Een nieuwe maan betekent meestal een nieuwe start, maar bij deze maan is dat eigenlijk niet zo. Want de zon en maan staan nu samen in Vissen, het laatste teken van de dierenriem. Nog even en de zon is vanaf de steenbokskeerkring weer teruggekeerd tot de evenaar, dus nog slechts enkele weken volhouden dat de dagen nog langer zijn dan de nachten. In het zuiden breekt nu het carnaval uit, van oudsher een christelijke traditie om het begin van de vasten te vieren. Het vasten past bij de vissen. Het reinigt het lichaam, zorgt dat alle winterblues van je af kunnen vallen, dat je alles loslaat wat je niet meer past, zodat je klaar bent als binnen een maand de lente werkelijk losbarst.

Het is echter niet zo makkelijk om deze keer de rust en stilte te vinden om naar binnen te keren, te bidden of te mediteren, te mijmeren of te fantaseren. Want Mars, onze oorlogsgod, staat samen met de stormgod Uranus in de onstuimige Ram. De twee planeten die we zo goed kunnen zien functioneren in mijnheer Trump, die Mars op z’n ascendant (z’n ‘buitendeur’) heeft en Uranus conunct (samen met) zijn zon. Toch geeft de planeet Neptunus ons deze mooie zonsverduistering toch nog een kans om tot stilte en inkeer te komen, want die waterige zeereus staat vlakbij het zon-maan-duo. Werk je met fonoforese, gebruik dan zeker de Neptunusvork om verstilling te vinden in deze onrustige tijden. Beluister de vork voordat je gaat mediteren, waarbij muziek met watergeluiden heel ondersteunend kan zijn. Laat je meevoeren op de klanken van de zeegod Neptunus en deinende golven of kabbelende beekjes. Laat in gedachten alle ballast die je niet meer nodig hebt meevoeren met de stroom. Je kunt dat ook fysiek doen. Schrijf alles waar je genoeg van hebt, waar je niet langer meer mee door wilt gaan of aan vast wilt houden op een blad papier. Vouw er vervolgens een bootje van (of bind het op een stukje hout of karton). Geef het bootje mee aan het water, liefst aan een stromende beek, maar heb je die niet tot je beschikking dan kun je er zelfs de spoeling van je toilet voor gebruiken. Je spoelt je ellende dan letterlijk weg. Beetje raar? Jazeker. Werkt het? Ook dat!

Zondagmiddag om vier uur is de precieze zonsverduistering, die helaas voor ons niet te zien is. Maar voor de astrologische werking maakt dat niet veel verschil. Een eclips maakt altijd dat een nieuwe maan extra krachtig is, en dat is deze keer zeker ook het geval. De Zon en de Maan staan dan in één lijn met de aarde. We moeten hierna tot augustus wachten tot we weer een zonne-eclips krijgen. Vooral als je één dezer dagen jarig bent, of je anderszins factoren in je horoscoop op 8 graden Vissen hebt staan zul je de invloed zeker merken. Deze zonne-eclips kan dan het begin zijn van een onstuimige periode in je leven, die wel enkele maanden kan aanhouden. Er zit dan niets anders op dan meegaan met de stroom. En vaak is dat helemaal zo gek nog niet.

Tot de volgende maan!

Ronne van den Hurk  ®2017