Op 24 juni 2017 om halfvijf in de ochtend staan de zon en maan samen in Kreeft. Een nieuwe maan, net na de zomerzonnewende. De dagen beginnen vanaf nu weer te korten, maar de zomer is pas net begonnen.

De nieuwe maan in Kreeft heeft alles te maken met emoties. Kreeft is immers het emotie-teken bij uitstek. Terwijl ik dat overdenk barst net een enorm onweer los, en lees ik over het acupunctuurpunt CV (conceptievat of Ren Mai) punt 4, ‘quanyuán’ dat betekent: ‘De eerste sluizen’. Een mooi voorbeeld van synchroniciteit; het gelijktijdig plaatsvinden van symbolisch gezien gelijksoortige gebeurtenissen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Als zulke dingen gebeuren loop je m.i. synchroon met het universum. Niet dat je aan emoties denkt omdat het onweert, of dat het onweert omdat je aan emoties denkt, of omdat je over ‘de eerste der sluizen’ leest; het één is niet de oorzaak van het ander. Het gebeurt gewoon allemaal tegelijkertijd. Zo zie ik dat ook met de horoscoop van een bepaald moment. Het is niet omdat de planeetconstellaties op een bepaalde manier gerangschikt zijn dat er dingen gebeuren, maar je kunt er wel van aflezen wat voor gelijksoortige gebeurtenissen je kunt verwachten.

Deze maand begint met de zon-maan-combinatie in Kreeft. Het teken van de beschermende ouder. De moederkloek die beslist niet aan haar kuikens zal laten komen, maar die hen koste wat kost verdedigt. Ik zie de Kreeft niet alleen als moederen in de zin van betuttelen, zoals deze vaak omschreven wordt, maar meer als strijdbaar teken dat wil zorgen dat er voor zijn/haar kinderen, familie, soortgenoten, volk, een veilige, geborgen en zekere plek is in de wereld. De maan staat traditioneel gezien ook voor ‘het volk’. Ze is gekoppeld aan al wat eigen is. Eigen huis en haard, eigen gewoonten en gebruiken. Alles waardoor je je thuis voelt. Maak maar eens een zinnetje dat begint met ‘bij ons …’. Dat zegt veel over je afkomst en je oorspronkelijke identiteit, of de groep(en) waar je op dit moment ‘thuis bent’. Je kunt eens denken over wie die ‘ons’ dan precies zijn. Je familie, je landgenoten, je geloofsgenoten, je klasgenoten, je collega’s? Misschien hoor je wel bij meerdere groepen soortgenoten of clans. Deze geven je steeds een gevoel van thuis zijn.

Wordt dit gevoel van ‘ons kent ons’ aangetast dan kun je je erg onveilig gaan voelen, en komt de moederkloek in opstand; ze wil veiligheid voor haar ‘familie’. Al onze dagelijkse gewoonten, routines, rituelen, horen bij de maan. We denken vaak dat we weinig waarde hechten aan de simpele dingen van alledag, maar onderzoek wijst het tegendeel uit. De vraag aan mensen die dagelijks in de file staan: ‘zou je ’s avonds een uur later willen eten als je dan niet meer in de file zou staan?’ werd door een zeer grote meerderheid met ‘nee’ beantwoord! ‘We’ willen om zes uur eten! Het zijn ook deze meest gewone dingen die mensen het meest gaan missen als ze op vakantie zijn of zijn gaan emigreren. De koffie zoals je ‘m gewend bent. Pindakaas en hagelslag. Stroopwafels en drop. Eten om zes uur ’s avonds. Het acht uur nieuws kijken. Haal dagelijkse gewoonten weg (’s morgens je e-mail of social media-berichten checken, douchen op jouw vaste moment, koffie op vaste tijden) en je voelt je direct geïrriteerd, norsig, naar. De maan laat van zich horen. Ze wil gewoon gewoon.

Waarschijnlijk zijn niet al je gewoontes even gezond. Je weet nu waarom het zo moeilijk is deze te veranderen. Het geeft je een gevoel van zekerheid, veiligheid, geborgenheid en ‘thuis zijn’ door de dingen te blijven doen zoals je ze altijd hebt gedaan. Maar juist het moment van nieuwe maan in Kreeft is hét moment om nieuwe gewoonten aan te leren. Daardoor zul je vanzelf oude gewoonten niet meer kunnen aanhouden. Langzaam maar zeker zullen de nieuwe gewoonten vertrouwd worden. Maar in het begin moet je wel even volhouden. Ik zie momenteel bijvoorbeeld heel veel mensen stoppen met het toevoegen van melk en suiker aan hun koffie en thee. In het begin niet te drinken, maar na een maandje of zo ben je er aan gewend en vind je de oude versie juist vies. Het is dus eigenlijk best simpel om gewoonten te veranderen, maar in het begin moet je wel je oude maaninstincten bewust de baas blijven. Heeft de maan je nieuwe gewoonten geïntegreerd in je systeem, dan wil je daarna simpelweg niet meer anders.

Deze maan(d) staan Mars en Jupiter, twee vuurplaneten, in een strijdaspect (vierkant) met elkaar. Dat betekent dat je aan de ene kant veel wilskracht kunt genereren, maar aan de andere kant ook met veel boosheid in en buiten jezelf geconfronteerd kunt worden. De strijd die je levert heeft echter goede kans een mooie uitkomst te hebben. Want tegelijkertijd staat de liefdesplaneet Venus in een mooi harmonisch verband (driehoek) met Pluto. Pluto onderzoekt wat werkelijk van waarde is, en breekt al het andere af. In een mooi aspect met Venus blijft er van liefdesbanden en samenwerkingsverbanden alleen dat over wat werkelijk van waarde is, maar gebeurt dat op een harmonische manier. Dat kan betekenen dat sommige hechte verbintenissen nog hechter worden, doordat je (samen) de werkelijke waarde van je onderling band (terug)vindt (in voor- en tegenspoed). Maar het kan ook dat sommige verbintenissen verbroken worden op een redelijk harmonische wijze, omdat jullie diepste gevoelens niet meer stroken. Het kan hoe dan ook een stormachtige maand worden, waarbij zowel uiterlijke strijd als introspectie en herwaardering van emotionele waarden aan de orde zijn. ‘Bij ons’ kan dan zomaar heel anders ingevuld gaan worden.

FONOFORESE OEFENING

Als je met fonoforese werkt is de Maan de aangewezen stemvork om mee te werken. (ik gebruik de ‘gewone’ oftewel synodische maan van  210,42 Hz, maar alle manen werken op gevoelens en gewoontes, dus eventueel kun je een ‘alternatieve maan’ gebruiken) Volg de volgende routine dagelijks om oude patronen los te laten en nieuwe patronen te verankeren:

  1. Beluister de maanstemvork en haal een aantal keren diep adem vanuit je buik.
  2. Zet de stemvork om en om op het midden van je schouder (GB21). Dit helpt stress los te laten.
  3. Zet de stemvork op het kruispunten van navel en tepel (MI15). Dit helpt vastgezette emoties te ontspannen. Op je gevoel kun je de stemvork ook hoger of lager op dezelfde lijn zetten met hetzelfde doel.
  4. Ga op je rug liggen. Voor het toelaten van nieuwe emotionele patronen: gebruik de middellijn van net boven je schaambeen tot net onder je navel (CV 3-7). Zet de stemvork op ieder punt en adem steeds enkele keren rustig in en uit.
  5. Voor het stimuleren van de wilskracht om de nieuwe emotionele patronen of dagelijkse gewoonten vol te houden: gebruik de punten op de middellijn vanaf je navel tot op het midden van het borstbeen (CV8-17).
  6. Beluister de stemvorken tot slot weer en blijf enkele minuten rustig liggen met de ogen gesloten.

Veel succes en plezier!

©Ronne van den Hurk, 23-6-2017