Welke stemvorken komen in aanmerking?

In dit artikel wil ik een aantal stemvorken met elkaar vergelijken, die allemaal op de een of andere manier te maken hebben met transformatie en ontwikkeling. Dit is een enorm interessant thema, dat binnen de praktijk van veel mensen die met stemvorken werken veelvuldig aan de orde komt. We willen immers niet alleen van directe, praktische klachten af – wat natuurlijk ook erg fijn is – maar graag gaan we een stapje verder. En dan kom je al snel bij de thema’s Transformatie en Ontwikkeling. Eerst zal ik kort bespreken wat ik onder deze twee thema’s versta en het verschil ertussen duiden, om vervolgens te onderzoeken welke stemvorken daarbij een rol kunnen spelen.

Ontwikkeling

Volgens Van Dale: ‘groei, wasdom’. Het zich ontwikkelen: ‘ontplooiing’. Verder hebben we algemene ontwikkeling, het ontwikkelen van foto’s en ontwikkelingshulp.

Bij alle woorden en betekenissen die met ontwikkeling te maken hebben is er steeds sprake van een situatie die in aanleg al aanwezig is en die zich vervolgens ontplooit volgens een min of meer vastliggend, voorspelbaar patroon. Een kind ontwikkelt zich tot een volwassene. De knop van een roos ontwikkelt zich tot een roos (en niet tot een madeliefje). Logisch. Dus ook bij mensen is er sprake van ontwikkeling als de aanleg ontplooit wordt. Je kunt je niet ontwikkelen tot iets dat je niet in aanleg al bent.

Transformatie

Volgens van Dale: ‘gedaanteverwisseling’, ‘omzetting van energie’, omzetten van een element in een ander’. En ’transformeren’: van gedaante doen veranderen, omvormen’.

Hier zien we dus een heel andere situatie: Wanneer je een transformatie doormaakt kom je er als een ander iemand uit. Je kunt je dus transformeren tot iemand die je in aanleg feitelijk niet was. Dit gaat veel dieper dan ontwikkelen en is een veel ingrijpender proces. Veel mensen maken zelfs nooit een transformatie door. De mensen die dat wel doen, spreken vaak in termen van ‘voor’ en ‘na’. Een transformatie kan je opgedrongen worden, zoals na een ongeval of ziekte. Soms is er een heel sterke innerlijke drijfveer die je in de richting van een bepaalde transformatie stuurt.

Vroeger dacht ik dat iedere transformatie traumatisch moet zijn. Maar momenteel maak ik zelf een transformatie door die aangestuurd wordt door Venus (voor de astrologen: Venus progressief over het MC). Dit is een heel lieve, harmonische kracht die altijd op zoek is naar schoonheid en evenwicht. Toen ik zag dat dit proces zou gaan plaatsvinden kon ik me daar -zelfs als astroloog- moeilijk een voorstelling van maken. Maar ondertussen zit ik er middenin en heb ik mijn leven omgegooid om volop te kunnen… schilderen. Echt iets dat bij Venus past, maar ik toch niet had kunnen bedenken. Volgende week start ik zelfs (op 54-jarige leeftijd) met een vakopleiding op dit gebied aan de Klassieke Academie in Groningen. De transformatie is in volle gang, zonder traumatisch te zijn. Als je me wilt volgen kan dat via instagram (ronnnevandenhurk), of de nieuwe website www.ronnevandenhurk.nl.

Bijkomende energieën die belangrijk zijn bij zowel ontwikkeling en transformatie zijn opruimen en loslaten. Loslaten van datgene dat je weerhoudt, tegenhoudt, belemmert om je te ontwikkelen of te transformeren. Als er grote keien op de weg liggen kun je simpelwel niet verder rijden. Eerst opruimen dus, om de weg naar ontwikkeling en transformatie vrij te maken.

Op zoek naar natuurlijk evenwicht

Mijn algemene idee over het werken met stemvorken is dat ze je terugbrengen naar de bron. Naar de natuurlijke trilling van allerlei oerprincipes. Door een bepaalde stemvork te gebruiken verbind je je met dat oerprincipe, in zijn meest natuurlijke, meest evenwichtige vorm. Zo is er geen enkel principe positief of negatief. De kracht van Mars, ‘vechten’, kun je negatief gebruiken om oorlog te voeren, of positief om een virus in je lichaam te lijf te gaan. De kracht van Venus ‘liefhebben’ kun je gebruiken om waarlijk lief te hebben, maar als je een virus in je lichaam gaat koesteren, of je gaat conflicten almaar uit de weg voor de lieve vrede, dan ben je verkeerd bezig. Alles kent zijn plaats en tijd.

Iedere kracht heeft ook ontwikkeling en transformatie in zich, kan zich uiten op tal van niveaus. Mars kan zich ontwikkelen van een ruwe straatvechter tot een meester in Martial Arts; in het lichaam tot een kracht die alles aanvalt inclusief de eigen cellen, tot precies en gedoceerd de waarlijke aanvallers in het lichaam herkennen en elimineren. Van een grote egoïst tot iemand die beheerst maar doeltreffend voor zichzelf opkomt en snel de juiste beslissingen kan nemen. Venus kan veranderen van houden van alleen datgene wat mooi, lief en zoet is, tot diepe, allesomvattende liefde. Van houden van snoepen en suiker, tot houden van je lichaam en het voeden met gezonde voedingsmiddelen. Van alleen houden van de ander, tot een evenwicht tussen liefde voor jezelf en de ander. Het bewustzijn ontwikkelt of transformeert zich, waardoor alle krachten steeds beter, bewuster en evenwichtiger kunnen worden ingezet. Iedere stemvork op zich heeft dus een wereld van mogelijkheden in zich.

Toch zijn er stemvorken die in het bijzonder met ontwikkeling en transformatie verbonden zijn. Voor de drie series (planetaire, harmonisce, mystieke, zie boekje ‘Fonoforese, de basis’) geldt het volgende:

 • In de serie van de planetaire stemvorkene (Cousto) zijn vooral de Zon, Jupiter, Cheiron, Uranus, Neptunus en Pluto verbonden met ontwikkeling en transformatie.
 • De serie van de harmonische stemvorken zijn fijn als begeleiders op de weg omdat ze juist tussentijds rust kunnen brengen. Dus juist géén ontwikkeling en transformatie bewerkstelligen, maar ademruimte geven. Want je ontwikkelen en transformeren kan knap vermoeiend en enerverend zijn.
 • De mystieke stemvorken zijn eigenlijk allemaal juist enorm met deze thema’s verbonden. Ze reinigen, ruimen op, confronteren, geven troost en ruimte voor ontwikkeling. Ze helpen je op je pad, om je pad terug te vinden, op te ruimen of de weg voorwaarts weer te zien. De mystieke series zijn: Solfeggio-stemvorken, Oude Beschavingen, Apostelen, Maria-stemvorken en de Mozescode. Ook de nieuwe stemvork 144Hz hoort hierbij.

Het is makkelijk om door de bomen het bos niet meer te zien. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, maar dat maakt de routekaart er niet makkelijker op. Ik zou niet met alle stemvorken die ik noem direct aan de slag gaan. Kies simpelweg van iedere stap één of enkele stemvorken die je aanspreken, of die je in de praktijk tot je beschikking hebt. Laat ze rustig hun werk doen door er naar te luisteren, ze om je lichaam te bewegen en/of ze op plekken van je lichaam te zetten waar je naar toe getrokken wordt. Je kunt ze ook op je handpalmen zetten als je van andere plekken geen duidelijk idee hebt. Zet niet teveel stappen tegelijk. Geef het lichaam en je totale persoon de tijd voor verwerking. De frequenties van de stemvorken werken subtiel. Je hebt het in eerste instantie soms niet eens in de gaten (hoewel gevoelige mensen van hun voeten geblazen kunnen worden). Nadat je de stemvorken gebruikt hebt zullen de subtiele vibraties die je toegepast hebt nog lang nawerken, of je je daar nu bewust van bent of niet. Meer en langer is niet altijd beter!

Voel je je op zich al goed, maar wil je je graag verder ontwikkelen en verdiepen dan kun je rustig zelf experimenteren. Maar ga je aan de slag met het verwerken van diepe trauma’s, doe dat dan bij voorkeur samen met iemand die je vertrouwt, misschien een therapeut. Zorg dat je ook de tijd en ruimte hebt om ervaringen te verwerken. De volgorde die ik hieronder beschrijf hoeft niet jouw volgorde te zijn. Het is maar net waar je in een proces zit. Heb je behoefte aan directe confrontatie, of moet je juist eerst rustig bij je gevoel komen. Misschien ben je al door een dal gegaan en heb je behoefte om nu los te laten. Kies de stap die nu voor jou van toepassing is.

Bij sommige stemvorken noem ik meridianen die je kunt volgen. Voor mooie plaatjes van de meridianen, zie: https://theory.yinyanghouse.com/acupuncturepoints.

Ontwikkelen

Je ontwikkelen is in principe heel eenvoudig. Het gaat namelijk vanzelf! Als kind groei je op tot volwassene en als volwassene ontwikkel je je door je ervaringen. Maar is de natuurlijke ontwikkeling geblokkeert of wil je deze ontwikkeling op een positieve manier ondersteunen of versnellen dan kan dat zeker ook. Je kunt niet alles in jezelf tegelijkertijd ontwikkelen. Je kiest op een bepaald moment om bijvoorbeeld een cursus of opleiding te gaan volgen. Je wordt je ook steeds meer bewust van de keuzes die je bijvoorbeeld in vriendschappen en relaties maakt. En je kunt er voor kiezen je energetische gevoeligheid te ontwikkelen door oefeningen en training.

 Stemvorken die je kunt inzetten bij het thema ontwikkelen: 

 • De Zon: Deze helpt je om bij jezelf te blijven, en dus de keuzes te maken die echt bij je passen. Hij sterkt je in je zelfvertrouwen op een heel positieve manier. Helpt om te (her)ontdekken wie je bent en waar je hart ligt, onafhankelijk van omgevingsfactoren of de mening van anderen. Gebruik: luisteren, ook in combinatie met de stemvork die bij je sterrenbeeld hoort:
  • Ram: Zon+Mars
  • Stier: Zon+Venus
  • Tweelingen: Zon+Mercurius
  • Kreeft: Zon+de Maan
  • Leeuw: de Zon in z’n puurste vorm
  • Maagd: de Zon+Mercurius
  • Weegschaal: de Zon+Venus
  • Schorpioen: de Zon+Pluto
  • Boogschutter: de Zon+Jupiter
  • Steenbok: de Zon+Saturnus
  • Waterman: de Zon+Uranus
  • Vissen: de Zon+Neptunus

Je kunt ook de Zon combineren met de stemvork die bij je Progressieve Zon hoort, zie het artikel daarover op de website www.fonoforese.nl of www.stemvorken.nl.

De Zon kun je ook bij/op je zonnevlecht (tussen navel en middenrif) gebruiken, bij/op het hartchakra, op de handpalmen en midden onder de voet. Bewegen over de hartmeridiaan, het gouverneursvat en de kringloopmeridiaan.

Korte beschrijving (met stemvorken komt het gelukkig niet heel precies, de trilling volgt de weg van de minste weerstand):

 • Hartmeridiaan: Begint inde oksel, naar de binnenzijkant van de vouw van de elleboog, over de pinkkant van de onderarm naar binnenkant van de nagel van de pink.
 • Gouverneursvat: Begint bij het staartbeen, in een rechte lijn naar boven, over de schedel, naar beneden over het hoofd naar de bovenlip.
 • Kringloopmeridiaan: Begint bij de tepel, over het midden van de binnenkant van de arm, over de handpalm naar de duimkant van de nagel van de middelvinger.
 • Jupiter: Dit is de kracht die hoort bij alle soorten ontwikkelingen. Heel fysiek, zoals groeien, maar ook heel spiritueel, zoals je geestelijk, spiritueel en religieus ontwikkelen. Deze stemvork helpt je te ontdekken welke idealen werkelijk bij jou passen en welke misschien eerder de idealen zijn van de mensen om je heen of de maatschappij waarin je leeft. Gebruik: beluisteren, bij/op het voorhoofdchakra, op/langs de levermeridiaan:
  • Levermeridiaan: Begint tussen de voeten, aan de zijkant van de nagel van de grote teen, over de wreef, via de enkel naar de voor/binnenkant van het onderbeen, binnen/zijkant knie, via de lies over de buik naar de zijkant van de ribben, en terug tot vlak onder de tepel.
 •  Solfeggio-stemvorken 396, 639 en 963Hz: Deze drie solfeggio-stemvorken gaan alledrie over je vanuit je ware kern kunnen verbinden met anderen. Als bezield individu in de groep je plek vinden, zonder schaamte of schuld. Dus over je vrij kunnen ontwikkelen als individu, maar niet door je van anderen af te zonderen; juist in uitwisseling en communicatie.
  • Solfeggio 396Hz: Je doel vinden door loslaten van angst en schuld. Bezieling brengen voor mensen die bij de pakken neerzitten en geen doel meer kunnen vinden. Bij jezelf komen door gronding;
  • Solfeggio 639Hz: Als je je leeg voelt en niet verbonden met anderen. Als je alleen op de wereld lijkt te staan zonder doel. Het helpt je zowel verbinding te maken met jezelf, je kern, als met anderen. Ook de linker- en rechterhersenhelften en linker- en rechterkant van het lichaam kunnen elkaar met behulp van deze stemvork weer beter vinden.
  • Solfeggio 963Hz: Helpt systemen terug naar de oorspronkelijke bedoeling en staat te begeleiden, dus ook jezelf naar je ware natuur. Helpt om bij jezelf te blijven en contact te maken tegelijkertijd.

Gebruik van deze Solfeggio-stemvorken: Vooral rondom het hoofd en bij de keel. Ook in de wijdere auralagen, tot wel een meter of meer van het lichaam af.

 • Mozescode-stemvorken. Deze stemvorken vormen met z’n tweeën een setje. Het zijn klanken die voortkomen uit de Hebreeuwse tekens, naar het boek ‘de Mozescode’. Deze stemvorkjes helpen je om moeiteloos bij een gesteld doel aan te komen, door ‘er al te zijn’. De vertaling van de oorspronkelijke code luidt:’ Ik ben die ik ben’. Het gaat om visualiseren en accepteren dat het doel al bereikt is. Ze helpen je je diepste wensen en verlangens naar de realiteit te brengen. Je gebruikt deze als volgt:
  • Sluit je ogen – voel je wens of verlangen – sla de stemvorken aan en houd ze een handbreedte van je oren – zeg in jezelf: “ik ben”, terwijl je de stemvorken van je oren af beweegt. Terwijl je ze weer terug naar je oren beweegt zeg je in jezelf: “die ik ben”. Herhaal de beweging terwijl je bij het gevoel blijft van datgene wat je wilt aantrekken, alsof het al zo is. Sluit af met een derde maal de beweging, zoals de eerste keer. Dit bevestigt jouw nieuwe werkelijkheid.

Transformeren

Transformeren is veel minder vanzelfsprekend dan Ontwikkelen. Zoogdieren zoals de mens kennen geen standaardtransformatie, zoals bijvoorbeeld van rups tot vlinder. Een rups transformeert in een vlinder. Dat is het einde van de rups en het begin van de vlinder. Maar bij mensen bestaat zoiets niet. Een klein mens wordt een groot mens. Toch kunnen ook mensen zich transformeren. Soms heel letterlijk en bewust gekozen door plastische chirurgie, of zelfs van man tot vrouw of andersom. Maar dat kan niet op een natuurlijke manier, alleen door tussenkomst van operaties en/of medicijnen. Soms op een niet bewust gekozen en pijnlijke manier door bijvoorbeeld een ongeluk of ziekte waardoor het lichaam niet meer is wat het daarvoor was. In al deze gevallen zal er, net zoals bij de vlinder, een duidelijk ‘voor’ en ‘na’ zijn. In beide gevallen zal er ook een innerlijke transformatie zijn. En juist zo’n innerlijke transformatie kan ook plaatsvinden bij heel veel andere mensen, bij wie je aan de buitenkant geen verandering ziet, of slechts in bijvoorbeeld de manier van kleden, haar, make-up. Toch ervaren ook zij heel duidelijk dit gevoel van ‘voor’ en ‘na’. Soms zijn er duidelijke veranderingen in het leven, zoals een nieuwe relatie of juist een scheiding, een nieuwe baan of juist ontslag, een grote verhuizing of het overlijden van iemand die een belangrijke rol speelde in het leven. Vaak zijn deze veranderingen juist ook een gevolg van een transformatie. Dan past het leven, de baan, de relatie of vriendschap niet meer bij de nieuwe jij. Een transformatie kan zowel positief als negatief zijn. Bijvoorbeeld: door een nieuwe baan kan iemand zich plotseling transformeren van een middelmatig persoon tot een charismatisch leider, maar je hoort in de volksmond ook regelmatig: “Na … is hij/zij nooit meer zichzelf geworden. Het gaat echter altijd om grote, ingrijpende veranderingen die tot in de kern van je wezen reiken. In een leven zal dat maximaal enkele keren gebeuren.

Een transformatie kan heel plotseling beginnen. Een ongeluk, maar ook het lezen van een enkele zin of een opmerking van iemand kan de trigger zijn. Maar transformeren is geen kleinigheid, dus zul je altijd behoorlijk wat tijd nodig hebben om de transformatie volledig vorm te geven. Dat kan een zeer ingrijpend en diepgaand proces zijn, dat meestal verschillende stappen kent en een aantal jaren kan duren. Ik zal de volgende stappen bespreken: ‘inzicht krijgen’; ‘de weg vrijmaken’; ‘verbinden met je nieuwe zelf’; ‘loslaten’.

Inzicht

De eerste stap van transformatie is tot het inzicht komen wat er veranderd is of wat je wilt dat verandert. Een inzicht kan bijvoorbeeld zijn:

 • Ik ben ongelukkig
 • Ik kan niet mezelf zijn in mijn (werk)situatie
 • Na mijn ziekte of ongeluk wordt ik nooit meer de oude
 • De relatie waarin ik zit functioneert niet / is slecht voor me
 • Zoals ik nu leef past niet (meer) bij me
 • Ik heb ontdekt/het gevoel dat ik een bepaalde gave/kwaliteit heb die nog geen ruimte heeft in mijn leven
 • Ik merk dat ik enorm verlang naar/ heel gelukkig wordt van…, iets wat helemaal nieuw voor me is.

Het is vaak nog helemaal niet zo makkelijk om te bepalen wat er precies ‘niet klopt’ voor je gevoel. Allerlei ingeslepen gedachtepatronen maken het je er niet makkelijker op. Dus eerlijk en open durven kijken naar je huidige situatie is de eerste stap om een transformatie succesvol te maken. Een inzicht over iets positiefs (een ontdekte gave, je wint een miljoen en hoeft nooit meer te werken) kan net zo ingrijpend zijn als een inzicht over iets negatiefs (mijn gewoonten/werk/relaties maken me ziek). Beide kunnen je overrompelen, verwarren en angst bezorgen. Een inzicht kan te maken hebben met je visie, je emoties of je alledaagse werkelijkheid, of een combinatie daarvan.

 Stemvorken die je kunt inzetten bij het thema inzicht krijgen:

 •  de Maan: De maan is aangewezen als de transformatie vooral te maken heeft met je emoties. De maan brengt je namelijk terug bij je gevoel, zonder daar verandering in te brengen. Je gebruikt deze op/bij/rondom het buikgebied en de onderrug, waar ook het tweede chakra zich bevindt. Ook de hele serie van de manen kan je daarbij helpen. Je kunt door het gebruik van de maan (manen) beter bij je emoties. Je ziet en voelt ze duidelijker en kunt er beter woorden voor vinden. Als het je aanspreekt kun je na het gebruik van de maan een tekst schrijven of een tekening o.i.d. maken. Dit kan helpen je emoties helderder te krijgen. Meditatie na gebruik van de maan is ook iets dat kan helpen. Je beluistert de maan dan enkele minuten en blijft daarna minimaal vijf minuten rustig stil zitten of liggen waarbij je de toon ‘navoelt’. Er kunnen dan heldere beelden, gevoelens of gedachten opkomen.

Een uitgebreid artikel over alle manen schreef ik eerder, zie: https://www.fonoforese.nl/de-zeven-manen/

 • Venus: Deze stemvork hoort (o.a.) bij je voorhoofdchakra. Deze helpt je om tot een hoger inzicht te komen, niet gedreven door tijdelijke gevoelens, maar verbonden met je diepste, meest wezenlijke visie. Het is een heel positieve stemvork die altijd op zoek is naar evenwicht, harmonie en verbinding. Het is de stemvork die je laat ervaren waar jij echt van houdt, waar je tot in het diepste van je wezen gelukkig van wordt. Helpt toe te laten om dat te voelen, inclusief de emoties die daarbij horen. Gebruik: op of bij het voorhoofdchakra; bij het hartchakra; langs de longmeridiaan:
  • Longmeridiaan: Begint aan de voorkant van de schouderkop, loopt over de schouder, over de duimkant van de arm naar de buitenkant van de duimnagel. Deze is verbonden met de eerste ademhaling, het eerste begin, de start van iets nieuws.
 • Jupiter: Deze stemvork geeft inzicht op een meer mentaal niveau; brengt je naar je eigen visie en overtuiging. Kan bijvoorbeeld enorm helpen als je uit een situatie zit/komt waar de mening/geloof van een ander heel dominant aanwezig is/was. Jupiter helpt je ook om vanuit een groter plan te kijken, om alles meer in perspectief te zien. Verder geeft hij inzicht in patronen van hoop en verwachting. Hij kan functioneren als een mentor die je op een welwillende manier de dingen helder onder ogen doet zien.
 • Uranus: Deze stemvork hoort bij heel plotselinge inzichten. Kan zorgen dat je opeens alles anders ziet. Helpt ook om geniale oplossingen te bedenken. Gebruik: op het voorhoofd of midden op het hoofd en onder de grote teen.
 • Van de serie apostelen: Mattias 245Hz. Geeft helderheid en inzicht in moeilijke situaties in je leven.
 • Van de serie maria-stemvorken: Maria, de zuivere. Deze helpt leugens te doorzien, verborgen agenda’s boven tafel te krijgen en zo te zien wat werkelijk speelt. Geeft helderheid, eerlijkheid, zuiverheid. Geen smoesjes meer.
 • Van de Solfeggio’s: 378,78Hz. Deze doorbreekt de muur om het hart, de schil, het pantser. Helpt om puur te voelen wat je voelt, zonder te denken of te veroordelen wat je voelt. Geeft soms irritatie als wat je voelt niet is wat je zou willen voelen, maar geeft daardoor ook inzicht.
 • de Meesterstemvork van 128Hz: Deze is heel zacht en geeft je rust, ruimte, ontspanning. Handig voor als je dusdanig onder spanning staat dat je helemaal niet meer weet wat je voelt/wilt/kunt enz. De hele serie Harmonische stemvorken waar de Meestervork onderdeel van is kan je helpen bij het tot ontspanning komen. Deze stemvorken zijn een heel goede voorbereiding op ‘het echte werk’. Je gaat nog niet de diepte in, maar komt eerst tot rust.

De weg vrij maken

Door de weg vrij te maken komt er ruimte om weer vooruit te kunnen. Belangrijk dus, anders moet je over al die stenen op je pad klimmen. In deze fase zie je de stenen al duidelijk liggen. Je moet er nu de schouders onder zetten om ze van de weg af te krijgen. Een proces waarbij (wils)kracht en volharding nodig is.

Stemvorken die je kunt inzetten bij het thema de weg vrij maken:

 • Mars: zowel versterken van je fysieke kracht als je wilskracht. Het onverschrokken de vijand in de ogen zien. De kracht die je in je hebt gebruiken, toestaan dat deze naar buiten komt. Vechtlust. Boosheid de ruimte geven en daarmee kracht genereren om de stenen van je pad te gooien. De dynamiek in het proces alle ruimte geven. Leren kiezen voor jezelf. Gebruik: luisteren, op of bij het derde chakra (tussen navel en middenrif), maar ook langs het hele middenrif. Langs de galblaasmeridiaan.
  • Galblaasmeridiaan: Begint buitenkant ooghoek, naar voor het oor, dan op en neer over de schedel (slaap/achter oor, onder oor, terug naar voorhoofd, terug naar nek) achter schouder, zijkant lichaam, zijkant been, naar de buitenkant van de nagel van de vierde teen.
 • Saturnus: Deze geeft de kracht om te volharden. Om het inzicht dat je hebt verworven op een praktische, concrete manier aan te pakken. Het zorgt voor doorzettingsvermogen. Het verbindt je enerzijds met je angsten om die stenen van je pad te gooien, want hij wil alles bij het oude laten. Maar dat voorkomt dat je te rigoureus en onbezonnen te werk gaat. Hij vertraagt het proces, maar bakent het ook af zodat je stapsgewijs, steen voor steen te werk kunt gaan. De veranderingen die je zo aanbrengt zijn blijvend. Gebruik: op de onderrug, in de knieholtes, langs de Meridiaan ‘gouverneursvat’:
  • Gouverneursvat: Begint bij het staartbeen, in een rechte lijn naar boven, over de schedel, naar beneden over het hoofd naar de bovenlip.
 • Pluto: Dit is een heel krachtige stemvork die diepe blokkades los kan maken. Vooral als er op emotioneel vlak stenen op je pad liggen kan deze ze met buskruit doen ontploffen. Daarna kan alles anders worden, maar het is wel een heftig proces om doorheen te gaan. Gebruik: luisteren, langs het lichaam, rond het onderbuikgebied bij het 1e en 2e chakra. Je kunt deze stemvork ook goed ergens ophangen en er rustig heenlopen om zo te ontdekken waar in je aura blokkades zitten; daar voel je weerstand. Door dan gas terug te nemen, daar te blijven staan, kan dit zich oplossen. Wordt het teveel, dan kun je tussendoor weer rust brengen met de Meestervork van 128Hz of de Solfeggio 528Hz.
 • Solfeggiostemvorken: eigenlijk allemaal, maar ik bespreek er enkele:
  • 174Hz: doorbreekt fysieke blokkades, helpt pijn te voelen en te verhelpen. Zet je met beide benen op de grond; helpt te aarden. Gebruik rond onderlichaam en benen.
  • 285Hz: Helpt emoties die dusdanig zijn gaan vastzitten dat je je er niet meer bewust van bent naar boven te halen. Helpt met verwerken van oud zeer. Gebruik op onderrug en onderbuik.
  • 396Hz: Het loslaten van belemmerende emotionele patronen zoals schaamte en angst. Dat geeft ruimte voor vrolijkheid, bezieling en harmonie. Gebruik zowel rond 1e chakra als rond het hoofdgebied of elders waar dat aangenaam voelt.
  • 417Hz: Kan net als de 147 confronterend zijn. Verandering mogelijk maken door confrontatie met het onbewuste. Deze toon breekt blokkades af voor ze volledig verhard zijn. Als je vastzit tussen al die stenen en niet meer bij je hart kunt. Deze helpt de stenen te vergruizen. Helpt ook de communicatie over moeilijke onderwerpen te versoepelen. Gebruik rond onderlichaam.

Verbinden met je nieuwe zelf

Nu de stenen van de weg zijn is er ruimt gekomen die opnieuw ingevuld kan worden. Daarbij gebruik je min of meer dezelfde stemvorken als bij ‘ontwikkelen’. Het is immers het ruimte geven aan de ontwikkeling van je nieuwe identiteit. Zie dus daar voor de stemvorken.

De stemvorken die vooral horen bij verbinden met je nieuwe zelf zijn:

 de Zon: Vooral de Zon in combinatie met de stemvork die bij je Progressieve Zon hoort, zie het artikel daarover op de website www.fonoforese.nl of www.stemvorken.nl.

 • 528Hz: Brengt je terug naar je hart. Dit wordt de liefdesfrequentie genoemd, omdat deze je weer liefde laat voelen, zowel voor jezelf als voor alles en iedereen. Het laat de losgemaakte en verpulverde stenen meenemen op de stroom en maakt zo op een vriendelijke en zachte manier de weg verder vrij. Gebruik op het gebied van de thymus om de vonk van kinderlijk enthousiasme en openheid terug te vinden. Gebruik verder rondom het hele lichaam en bij of op het hartgebied.
 • Zie verder bij ‘ontwikkelen’.

Loslaten

Er zijn twee soorten loslaten: Loslaten van ellende en loslaten van iets dat of iemand die je dierbaar is/was. Bij het loslaten van ellende geldt: Dit moet een ontspannend deel van het hele proces zijn. Je hoeft helemaal niks meer, je bent klaar en hoeft alleen nog te aanvaarden dat er iets is opgeruimd. Te genieten en te ontspannen.

 Stemvorken bij loslaten van ellende/negativiteit:

 Neptunus: loslaten van afvalstoffen, letterlijk en figuurlijk. Gebruik: luisteren, onder de voeten, langs de miltmeridiaan.

 • Milt/pancreasmeridiaan: Begint bij de binnenkant van de nagel van de grote teen, via de binnenkant van de voet, de enkel en het been, over een lijn tussen navel en zijkant van het lichaam tot de schouder en dan weer omlaag tot enkele vingers onder de oksel.
 • Cheiron: In de volksmond wordt deze ‘de gewonde genezer’ genoemd. Deze helpt te accepteren dat niet alles op te lossen is. Ik heb eerder een uitgebreid artikel over Cheiron geschreven, dat lees je hier: https://www.fonoforese.nl/cheiron/.
 • Meester: verzachten en ontspannen. Gebruik: luisteren, langs het lichaam van boven naar beneden;
 • Zodiacjaar: Verbinden met fijnere energie, overgave. Gebruik: luisteren en bij het kruinchakra;

Bij het loslaten van iets dat of iemand die je dierbaar is geldt: Je vraagt hulp en troost bij het aanvaarden en accepteren van de nieuwe situatie.

Stemvorken bij loslaten van iets dierbaars:

 • Solfeggio 852Hz: Laat tranen stromen en droogt ze. Gebruik: luisteren en bij het tweede chakra.
 • Maria, de troosteres. Deze heeft twee frequenties: de eerste pakt de droefenis aan en de tweede helpt bij de transformatie naar aanvaarding en loslaten van de droefheid.
 • Maria, de moeder van de lijdenden. Dit zijn ook weer twee frequenties. Om te helpen de verandering door te maken van gebukt gaan onder lijden naar aanvaarden en zien wat je allemaal wel kan en hebt.
 • Maria de Moeder. Dit is de oermoeder, die met haar onvoorwaardelijke liefde zorgt dat je altijd bij haar terecht kunt, je zorgen kunt uiten en loslaten. Gebruik: de hier genoemde Mariastemvorken kunnen in dit geval: beluisterd worden, bij of op de thymus geplaatst worden (tussen hart en keel), of langs de miltmeridiaan.
  • Milt/pancreasmeridiaan: Begint bij de binnenkant van de nagel van de grote teen, via de binnenkant van de voet, de enkel en het been, over een lijn tussen navel en zijkant van het lichaam tot de schouder en dan weer omlaag tot enkele vingers onder de oksel.

Aan de slag

Bovenstaand staan een heleboel stemvorken, maar de lijst is zeker niet uitputtend. Veel andere stemvorken kunnen ook zeker een betekenis hebben, maar bovenstaande rolden op dit moment uit mijn pen/computer. En deze zul je waarschijnlijk al niet allemaal in je bezit hebben. Weet dan dat alle stemvorken op een subtiele manier de natuurlijke energie laten stromen. Je kunt dus zeker ook met andere stemvorken experimenteren. Heb je nog nooit met stemvorken gewerkt lees dan eerst het boekje ‘Fonoforese, de basis’. Daarin staat uitgelegd hoe je de stemvorken vasthoudt, aanslaat, gebruikt, welke contra-indicaties er zijn en hoe je een beetje wegwijs wordt in de vele vele stemvorken.

Ik hoop dat je voor jezelf, je naasten of de mensen in je praktijk inspiratie vindt in dit artikel om de stappen in het leven die soms het moeilijkst, maar vaak ook het boeiendst zijn beter te begrijpen en te ondersteunen.

Veel succes!

Ronne van den Hurk,

2020

p.s. je mag dit artikel kopiëren en verspreiden zolang je daarbij de bron vermeldt: www.fonoforese.nl of www.magna-mater.nl