8 februari 2016

Nieuwe Maan in Waterman (met oefeningen)

Op 8 februari is het weer zover: een nieuwe maan kondigt een nieuwe cyclus aan. De afgelopen maan(d) stond in het teken van de Steenbok. Een maand om orde op zaken te stellen; belangrijke maar moeilijke klussen niet langer uit te stellen. Ik kreeg heel leuke reacties n.a.v. het artikel van mensen die bijvoorbeeld belastingdingen gingen regelen, ongeordende stapels administratie gingen doorworstelen enz. Heel leuk te horen, dank voor de reacties! Bij mij begon het al direct op de eerste ochtend van de nieuwe maan in Steenbok. Ik had het maken van een digitale nieuwsbrief opgegeven, want de overigens prachtige plaatjes vlogen alle kanten op bij het versturen, of ik moest een programma gebruiken dat mijn nieuwsbrieven als spam ziet waardoor ik problemen zou krijgen met mijn provider. “Laat maar zitten”, dacht ik toen. Maar op de ochtend van de nieuwe maan wilde ik het toch nog een keer proberen. Terug naar de basis, gewoon droog maar duidelijk een mail sturen met de informatie die ik wilde overbrengen. Echt iets voor de Steenbok, waar soberheid en degelijkheid overheersen (dat realiseerde ik me later). Het spam-probleem loste ik nu voor eens en voor altijd op, door iedereen te vragen zich officieel in te schrijven. Of ik dan nog lezers zou overhouden wist ik niet, maar ja. Een zuiver bestand in plaats van een groot bestand is uiteindelijk misschien toch beter. Op die zondagochtend verstuurde ik de mail. Toen ik later die dag eens even keek of zich al iemand had aangemeld, zag ik tot mijn verbazing dat er zich al honderden mensen hadden ingeschreven. Dat viel me alles mee! Goed gedaan van die maan in Steenbok dus. En als het goed is pluk ik er rond de tijd dat je dit leest de vruchten van. Want nu wordt de nieuwsbrief voortaan automatisch op het juiste tijdstip en keurig volgens de anti-spam-regels verzonden. Komt goed uit, want 8 februari kom ik net terug van een weekje vakantie. Later in de afgelopen Maan-in-Steenbok-maand heb ik nog meer van dat soort zaken moeten regelen, bijvoorbeeld op het gebied van de administratie. Saai maar noodzakelijk werk, dat af en toe vraagt om degelijke oplossingen. Om het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen handelen. Waarbij je je moet aanpassen aan wetten en regels van de overheid. Als je een eigen bedrijf of praktijk hebt zul je bijvoorbeeld net als ik ook de jaarafsluiting hebben moeten doen en het nieuwe boekjaar hebben moeten openen. Echte klussen voor de maan in Steenbok.

Deze nieuwe maan waait er echter een heel andere wind: de nieuwe maan valt op 8 februari 2016 in Waterman. Om 15.38uur om precies te zijn. Als je de afgelopen maand je zaakjes op orde hebt gebracht, kun je nu genieten van de vrijheid die dat oplevert. Deze nieuwe maan valt samen met Carnaval (7-9 februari). Een feest dat veel kenmerken heeft van deze maan in Waterman. Iedereen kleedt zich vreemd, bijzonder en vooral heel uniek. Maar al die gekke mensen samen vormen een groep, waarbij de groepsbeleving juist weer heel sterk is. Zowel het gekke, unieke, individuele, als het groepsgevoel horen bij de nieuwe maan in Waterman. Ook het op de hak nemen van allerlei maatschappelijke thema’s, zoals dat in optochten gebeurt past helemaal bij de Waterman. Vooral de individuele ‘gekken’ die in de carnavalsoptochten meelopen en vaak de leukste droge humor laten zien hebben een hoog Watermangehalte met hun unieke, excentrieke outfits en tegendraadse sociale statements. Maar ook als je geen carnaval viert kun je gebruik maken van deze energie. Spring eens uit de band, kleur je haar groen (nou ja, of in ieder geval anders). Koop eens een kledingstuk dat heel anders is dan je van jezelf gewend bent, of sieraden die heerlijk over de top zijn. Geen goud of zilver, maar liefst van gekke materialen zoals van plastic, stenen, schelpen of afvalmaterialen. Als het maar unieke objecten zijn. Een leuke uitdaging is om deze maand iedere dag iets te doen dat je nog nooit gedaan hebt. Je hoeft echt niet opeens de Mount Everest te beklimmen; zoek het in het kleine maar unieke. Stap met je verkeerde been uit bed (maar dan letterlijk); wedden dat je je dag met een lach begint?! Loop achterstevoren als je naar het toilet gaat of sta op één been tijdens het tandenpoetsen. Rij een andere route naar je werk. Zoek een willekeurige vlogger op. Schrijf je naam met je verkeerde hand. Begin een praatje met een vreemde. Het maakt niet uit wat je verzint, maar doe iedere dag iets anders. Het is heel vreemd hoe je door kleine veranderingen de wereld opeens anders kunt ervaren. Dat bevordert het ‘out of the box’-denken. Het is namelijk ook de perfecte tijd om nieuwe ideeën op te doen. Om te brainstormen. Om contacten met mensen aan te gaan die heel anders denken dan jij. Om nieuwe banden te smeden binnen je leefgemeenschap, of dat nu een gezin, dorp of school is. Kijk eens naar de unieke kwaliteiten van jezelf, maar ook van ieder ander. Zo kun je elkaar aanvullen in plaats van afvallen.

De maan in Waterman kan ook veel innerlijke onrust geven. Als je al nerveus bent aangelegd kan dat vervelend zijn. Het is dan belangrijk om vaste ritmes aan te houden, van eten, slapen, werken, rusten. Zowel de Maan als de Waterman hebben met innerlijke ritmes te maken. Met de aansturing vanuit de hypofyse en de aanmaak van melatonine. Hormonale ritmes dus. Vooral een goed waak-slaapritme is dan heel belangrijk. Tijdens de nieuwe maan hoort het ’s nachts buiten aardedonker te zijn. Helaas is dat lang niet overal meer het geval; zelfs hier op het platteland zet de lichtvervuiling in. Zorg daarom voor verduisterende gordijnen als je je hormonale ritmes positief wilt beïnvloeden. Juist tijdens iedere nieuwe maan. Ga niet ’s avonds voor een computer- of TV-scherm zitten, maar gun jezelf de noodzakelijke, verkwikkende werking van de duisternis. Over twee weken, met de volle maa, kun je dan weer heerlijk uit je dak gaan, en feesten in het licht van de volle maan.

Fonoforese-oefening tijdens de Maan in Waterman

De meridiaan die aansluit bij de energie van de Maan in Waterman is de Galblaasmeridiaan. Die waait als het ware van voor naar achter over het hoofd en het lichaam, even onrustig als de Maan in Waterman. De klachten die hierbij horen zijn alle wisselende en plotselinge klachten zoals krampen en kolieken, onverklaarbare klachten zoals oorsuizen en klachten die in een specifiek ritme voorkomen zoals migraine en hormoonstoringen.

Galblaasmeridiaan
Galblaasmeridiaan

Loop de hele meridiaan langs, eerst met de maan zowel aan de rechter- als de linkerkant, en vervolgens met Uranus. Speciale punten die je kunt behandelen zijn:

  • Galblaas 1 en 2. Naast oog(1) en oor(2). Bij klachten in het hoofd, ogen, oren, migraine;
  • Galblaas 20. Beide zijden achter in de nek tegen de schedelrand. Migraine, oorsuizen;
  • Galblaas 21. Op de schouder, bovenop tussen nek en schouderkop. bij alle nek- en schouderpijn, maar ook bij migraine en boosheid die er uit wil (hoesten, benauwd);
  • Galblaas 34. Buitenkant been net onder de knie. Bij te grote spierspanning in het lichaam, krampen, knieklachten, nerveuze stress.