De stemvorken

De stemvorken zijn vervaardigd van hoogwaardig verchroomd staal, dus NIET van aluminium. Dit geeft een zeer stabiele, diepe toon, i.t.t. de aluminiumvorken op de markt, die een veel ‘hollere’ toon geven. 

De stemvorken zijn verkrijgbaar in verschillende maten: ‘small’ nog leverbaar zolang de voorraad strekt; deze zijn vervangen door de Medium. Die zijn precies hetzelfde maar met een fijner handvat. Verder heb je de ‘light’, deze zijn zoals het woord als zegt lekker licht. Fijn voor bijvoorbeeld voetreflex-fonoforese en voor wie de andere stemvorken te zwaar vindt. De ‘medium’ hebben dus een fijn handvat van kurklegering en zijn iets robuuster dan de light. Tenslotte zijn er de ‘large’. Deze klinken prachtig lang door, wat ik zelf bijvoorbeeld fijn vind bij het reinigen van grotere ruimtes. Deze grote stemvorken zijn ook te leveren met hetzelfde handvat als de medium. 

De verschillende maten produceren dezelfde frequentie, en zelfs bijna hetzelfde volume. De grote stemvorken zijn ongeveer 60% zwaarder dan de kleinere. Hierdoor vibreren ze langer nadat ze aangeslagen zijn. De voorkeur voor grote of kleine stemvorken is persoonlijk, en afhankelijk van de manier waarop ze gebruikt worden. De verschillen zitten in: gewicht, grootte, handvatsoort. Het is dus niet zo dat grotere stemvorken ook beter zijn, wat vaak gedacht wordt.

Grootte en gewicht van de stemvorken

Iedere stemvork heeft een andere lengte i.v.m. de verschillende frequenties. Hoe hoger de frequentie, hoe kleiner de stemvork. Om een idee te krijgen hierbij de maten en gewichten van de stemvork 136,10 Hz, de OM-klank.

136,10 Hz Small Light Medium Large
Totale lengte 190 mm 204 mm 204 mm 242 mm
Lengte handvat 38 mm 55mm 55mm 55 mm
Armen 4×8 mm 3,5×7 mm 4×8 mm 5×8 mm
Gewicht 78 gr 75gr 85gr 133 gr