Teunisbloem-straaltEen prachtige bloemenzee is de typische Leeuw-setting waar ik op uitkijk terwijl ik dit schrijf. Een koningskaars van twee meter hoog die strijd om de aandacht met de uitbundige kleuren van kleinere planten. Met de zon fel aan de hemel lijkt het wel alsof de Teunisbloemen licht geven. Het typische Leeuw-charisma toont zich hier in vol ornaat. Iedere plant is mijn volledige aandacht waardig. Iedere bloem in deze tijd vraagt om bewondering. Ja bloemen, jullie zijn werkelijk prachtig!

Deze bloemenpracht weerspiegelt de tijd van de Nieuwe Maan in Leeuw, die op 2 augustus om 22.43uur plaatsvindt. De Maan voelt zich beslist niet thuis in dit vurige teken dat geregeerd wordt door de Zon. In alle zomerse glorie is er immers weinig ruimte voor de maanwereld. Het wordt ’s nachts niet eens donker, dus nergens kunnen we ons verbergen. We worden gezien zoals we zijn.

Maar wie zijn we dan eigenlijk? Dat is een vraag die menigeen zijn leven lang probeert te beantwoorden. Vaak krijgen we te horen ‘ben gewoon jezelf’. Maar dat is nu juist een bijzonder moeilijke opgave! Maar tijdens de nieuwe maan in Leeuw moeten we er wel weer een stapje dichter bij kunnen komen. Kijk maar naar de bloemen, die tonen zich allen zonder enig voorbehoud.

Deze maand had ik contact met iemand die vooral vindt dat je van het leven moet genieten. Zelf wil ik altijd zoveel doen, dat ik me onwennig voel als ik eens lui in de zon lig. Het houtwerk wil ik nog schilderen, het onkruid wieden, de deel afbouwen, lessen voorbereiden, artikelen scrijven, de site updaten, gewoon te weinig uren in een dag. Maar is niets doen dan ultiem genieten? Nou nee, voor mij niet, dat verveelt me snel. Ik zeg wel eens dat ik juist altijd vakantie heb. Maar hoe reageer ik als lui in de zon liggen voor een ander wel het ultieme geluk is? Voor mij was het wel confronterend me te realiseren dat ik dat niet makkelijk kan accepteren. Aangeleerd? Waarschijnlijk. Onterecht? Zeker. Bewonderenswaardig dat iemand lui in de zon kan liggen terwijl een ander aan het werk is? Ja, zelfs dat.

David Bowie: “I’m very at ease, and I like it. I never thought I would be such a family-oriented guy; I didn’t think that was part of my makeup. But somebody said that as you get older you become the person you always should have been, and I feel that’s happening to me. I’m rather surprised at who I am, because I’m actually like my dad.”

De uitdaging van de Nieuwe Maan in Leeuw ligt namelijk in het vinden van de moed om jezelf te zijn. Of dat nu meer als een luie kat, een jonge hond of een werkpaard is, het is wie jij bent. Te kiezen voor wie je bent kan je erg kwetsbaar maken. Wellicht (waarschijnlijk!) voldoe je niet aan het rolmodel van deze maatschappij. Hoe sterk ben jij in het blijven bij je oorspronkelijke aard, ook als dat niet aansluit bij anderen? Ik doe bijvoorbeeld vrijwel altijd een middagdutje. Dat vinden de meeste mensen heel vreemd. Ik ben toch geen tachtig of zo? Afgelopen week zag ik echter een reportage over China. Wat blijkt? De hele fabriek is tussen de middag een tafereel van slapende werknemers. Op of onder een tafel, bureau, of gewoon ergens op de grond: iedereen doet dertig minuten zijn ogen dicht. Zo zie je maar: wat de een vreemd vindt, is ergens anders heel gewoon. Heb daarom ook de moed steeds meer te zijn wie je werkelijk bent. Je zult vanzelf ook anderen makkelijker accepteren zoals zij zijn. Een uitdaging die het zeker waard is aan te gaan. Ouder worden is zo gek nog niet. Want inderdaad: als je ouder wordt wordt je de persoon die je altijd geweest zou moeten zijn.

Zo, en nu een middagdutje. Heerlijk!

 

Werk je met fonoforese? Hier een oefening bij de Nieuwe Maan in Leeuw.

Deze maan(d) proberen we een balans te vinden tussen de maan (de aangeleerde gewoontes) en de zon (onze ware, nieuwe aard). Gebruik de stemvorken van de Zon en de Maan tegelijkertijd om een balans te vinden tussen beide. Draai ze om elkaar en beluister ze op die manier en laat ook je hele lichaam hiernaar ‘luisteren’.

ZonMaanoefeningweb

Heb je een kledingrek of een boomtak? Hang dan de stemvorken van de Zon en de Maan aan een touwtje en ga er heerlijk tussen zitten. Aanslaan met een stok en genieten maar. Wedden dat je helemaal bij jezelf komt?!

Veel plezier!

Ronne