Haal meer uit je Maan

Wist je dat je Maan gedurende je leven tientallen keren een verandering ondergaat? Dat dat je karakter beïnvloed? En dat je dat kunt ondersteunen met stemvorken? In dit artikel alles wat je moet weten over jouw Maan.

De Maangids en jouw progressieve Maan

De publicatie van het boek  ‘De Maangids’ was aanleiding om dieper in te gaan op ieders persoonlijke maan, en om de talrijke transities voor iedereen inzichtelijk te maken. In het artikel over de progressieve Zon heb ik al eens geschreven hoe je je persoonlijke stemvork kunt achterhalen en gebruiken. Dat artikel ging uit van je sterrenbeeld. Dat is het dierenriemteken waar je zon in staat als je geboren bent. Maar naast je Zon heb je ook een persoonlijke Maan. Die is eigenlijk net zo belangrijk als je zon/sterrenbeeld, maar veel minder bekend. Er is nu een geweldig boek in een nieuwe druk verschenen, dat je karakter (of dat van je geliefden, vrienden of vijanden) beschrijft, uitgaande van zowel de Zon als de Maan. Daardoor heb je niet twaalf, maar 144 verschillende karakters om uit te kiezen. Ze zijn prachtig, helder en haarzuiver omschreven. Het boek is al een aanrader op zichzelf, en je kunt het daarom vanaf heden ook aanschaffen via de website. De heruitgave van dit boek is een mooie gelegenheid om vanuit de fonoforese je persoonlijke Maan te belichten, zodat je je kunt onderdompelen in jouw persoonlijke  klanken in combinatie met de heldere teksten in het boek. Creëer je eigen unieke symbiose van klankfrequenties en wijze woorden.

DE MAAN – JOUW MAAN – JOUW MAANSTEMVORK

Deel 1 – De stemvork van de Maan gebruiken

De stemvork van de Maan is de frequentie die gebaseerd is op de omlooptijd van de Maan zoals wij die op aarde ervaren. Meer daarover in het artikel ‘de zeven manen’. Je gebruikt de Maanstemvork vooral om dichter bij je gevoel te komen. Waar de Zon je diepste wezen en de lange termijn vertegenwoordigt, zegt de Maan juist alles over je alledaagse zijn. Wat is je ritme, hoe voel jij je goed van dag tot dag, wat heb je nodig om je goed te voelen, hoe voel je je veilig en waar haal jij vertrouwen uit? De maanstemvork helpt je om weer in je eigen ritme en alledaagse zijn te komen. De maan hoort vooral bij het tweede chakra, je onderbuik waar emoties te lokaliseren zijn. Ook brengt deze je in contact met je vrouwelijke, moederlijke kant. De stemvork helpt je ‘bij je gevoel te komen’. Ook als je daar om wat voor reden dan ook al een hele poos van afgesloten bent. Het is dus een heel basale stemvork. Het haalt de schaal van je bewuste (zon) weg, om tot je onbewuste door te dringen. Op die manier kom je weer bij de manier van beleven zoals kleine kinderen dat doen; puur en onbevangen. De maan is namelijk ook heel sterk in je kindertijd, als de bewuste zon nog niet zo sterk ontwikkeld is.

Je kunt de Maanstemvork beluisteren, op/bij het tweede chakra/onderbuik gebruiken, om je lichaam laten klinken of op plaatsen zetten waar je toe aangetrokken wordt om meer in verbinding te komen met jouw eigen maan.

Deel 2 – De stemvork van jouw eigen maan erbij betrekken

Deel 2 – De stemvork van jouw eigen Maan

Hoewel iedereen dus de maanstemvork kan gebruiken, kun je nog een unieke stap verder gaan. Want ieders maan is anders. Waar de één zich veilig voelt door fanatiek te gaan sporten, gaat een ander uitgebreid koken en weer een ander stripboekjes lezen en puzzeltjes maken. Onze basisbehoeften zijn wezenlijk verschillend. Waar heb jij behoefte aan om je veilig te voelen? Om daar achter te komen staat er in het boek ‘de Maangids’ een tabel van alle geboortejaren, waar je jouw maan kunt opzoeken. Als je al een eigen horoscoop hebt weet je misschien al in welk dierenriemteken jouw maan staat. Ik bied je ook de mogelijkheid het voor je uit te zoeken, daarover aan het eind van dit artikel meer.

Zodra je weet in welk sterrenbeeld je Maan staat, kun je hier zien door welke planeet ze gekleurd wordt:

Dit zijn de planeten/stemvorken die bij de sterrenbeelden horen waar je Maan in staat:

 • De Maan in Ram hoort bij Mars
 • De Maan in Stier hoort bij Venus 
 • De Maan in Tweeling hoort bij Mercurius 
 • De Maan in Kreeft hoort bij de Maan 
 • De Maan in Leeuw hoort bij de Zon
 • De Maan in Maagd hoort bij Mercurius
 • De Maan in Weegschaal hoort bij Venus
 • De Maan in Schorpioen hoort bij Pluto
 • De Maan in Boogschutter hoort bij Jupiter
 • De Maan in Steenbok hoort bij Saturnus
 • De Maan in Waterman hoort bij Uranus
 • De Maan in Vissen hoort bij Neptunus

Dus als je Maan in Ram staat, wordt jouw Maan ingekleurd door de energie van Mars. Je hebt dan behoefte aan activiteit, sport en avontuur om je op je gemak te voelen. Je moet een behoorlijke mate van vrijheid, zelfstandigheid en onafhankelijkheid hebben om je gevoelsmatig goed te voelen. Je gebruikt de Mars-stemvork om (weer) bij die energie te komen.

Tevens kun je in het boek lezen hoe jouw karakter gekleurd wordt door de combinatie van je sterrenbeeld en deze maan. Het lezen enerzijds en het gebruiken van de stemvorken van jouw Zon en jouw Maan anderzijds geven een totaalervaring die denk ik heel waardevol is. Het geeft inzicht, houvast en richting om jezelf beter te begrijpen, te accepteren en te doorvoelen.

Je kunt de teksten lezen, en vervolgens met de stemvorken mediteren door deze te beluisteren en daarna stil te zijn. Grote kans dat er wat kwartjes op hun plaats vallen. Samen een echte boost voor je persoonlijkheid.

Je kunt ook, net zoals in het artikel over de (progressieve) zon beschreven is, de maanstemvork (dus voor iedereen dezelfde, de oranje) gebruiken, in combinatie met jouw persoonlijke stemvork.

De twee stemvorken (de Maan en die van het sterrenbeeld waar je maan in staat) gebruik je in combinatie met elkaar. Bijvoorbeeld:

 • Je luistert met het ene oor naar de Maan en met het andere oor naar je eigen toon.
 • Je luistert naar de Maan met je eigen toon erachter; zo klinkt jouw toon door de Maan heen. Staat je Maan in Ram, dan gebruik je dus de Maan+Mars. Staat je Maan in Stier dan gebruik je de Maan+Venus (zoals in het lijstje hierboven).

De ‘kleur’ van het sterrenbeeld van jouw Maan klinkt zo door de basistoon van de Maan. Zo wordt ieders Maan persoonlijk versterkt. Doe dit bij beide oren. Het helpt je om je eigen innerlijke gevoelswereld te vinden en te versterken. Een heel positieve behandeling die je eigenlijk altijd kunt doen. Maar let wel op: de Maan is een emotionele vork. Dus zorg dat je ruimte hebt om die te ervaren. Dus niet doen vlak voor een mentale uitdaging zoals een vergadering, tenzij je al eerder hebt ervaren dat je op deze manier goed bij je eigen gevoel kunt blijven zonder al te emotioneel te worden.

Deel 3 – De verandering van je Maan door de jaren heen

Deel 3 – De verandering van je maan door de jaren heen

Het teken waarin je Maan staat is een vast gegeven. Je hele leven zal dat de basisenergie zijn waar je mee te maken hebt op het gebied van gevoel, emoties en alledaags leven. Maar net zoals de Zon (zie artikel progressieve zon) verandert je Maan gaandeweg van dierenriemteken. Dat gaat echter veel sneller dan de Zon, ongeveer tien keer zo snel. Je Zon verandert gemiddeld drie (tot maximaal 5) keer van teken. Maar je Maan verandert ongeveer iedere tweeënhalf  jaar van teken. Het geeft je de gelegenheid om iedere paar jaar op een andere manier met je gevoelens en dagelijkse leven om te gaan. Je doorloopt gevoelsmatig alle dierenriemtekens, waardoor je ook anderen steeds beter kunt aanvoelen, omdat je van alle tekens ook zelf de ervaring krijgt. Het werkt als een sausje over je geboortemaan heen, die natuurlijk altijd sterk aanwezig blijft.

Om beter, intenser, in contact te komen met je huidige Maan gebruik je de stemvork van de Maan, met de stemvork die daar op dit moment voor jou bij hoort, net zoals je dat kunt doen met je ‘gewone’ geboortemaan. Het helpt je met je nieuwe manier van gevoelens ervaren om te gaan, en te achterhalen en aanvaarden hoe je jouw dagelijkse leven op dit moment het beste vorm kunt geven, of waar je rekening mee moet houden.

Deel 4 – De unieke combinatie met het boek ‘De Maangids’

De Maangids is eigenlijk bedoeld om je basiskarakter te duiden. Maar door de veranderingen van je zonneteken en je maanteken kun je er veel meer uithalen. Net zoals jouw persoonlijke stemvorken door de jaren heen veranderen, zo gaat dat ook met je karakter. Het gaat als volgt:

 • Je basiskarakter bestaat uit je dierenriemteken, oftewel het teken waar je zon in staat bij je geboorte, in combinatie met het teken waar je maan in staat bij je geboorte. Dit wordt allemaal heel duidelijk uitgelegd in het boek. Ik heb bijvoorbeeld de Zon in Waterman en de Maan in Stier. Daarom is mijn karaktertype 11.2 | Waterman-Stier.
 • Je nieuwe karakters zijn ‘het sausje’. Je persoonlijkheid verandert door de jaren heen. Heb je al een keer je progressieve zon berekend of (door mij of een andere astroloog) laten berekenen dan kun je al direct meer karakters lezen. Je nieuwe karakter bestaat dan uit: de progressieve zon + je geboortemaan. Bijvoorbeeld bij je geboorte ben je een Waterman met de Maan in Stier (zoals ik), dan is je basiskarakter:

11.2      Waterman-Stier (Zon in Waterman, Maan in Stier)

Je progressieve Zon schuift daarna op van Waterman naar Vissen, dus je karakter verandert ook naar:

12.2      Vissen-Stier (progressieve Zon in Vissen, Maan in Stier)

en daarna naar Ram:

1.2       Ram-Stier (progressieve Zon in Ram, Maan in Stier.

Het eerste getal schuift dus steeds op (door de progressie van de zon) terwijl het tweede getal gelijk blijft. Je kunt nu de karakteromschrijvingen bestuderen van de karaktertypen 11.2, 12.2 en 1.2. Bedenk wel steeds dat het een aanvulling is, en geen totale persoonlijkheidsverandering!

De combinatie met je progressieve Maan

En nóg leuker wordt het als je de verschuiving van de Maan er ook nog bij betrekt. Mijn Maan is opgeschoven van Stier, naar Tweeling, enzovoort, ongeveer twee keer de hele dierenriem rond, en stond de afgelopen tijd in Ram. Daarom was mijn karaktertype:

1.1       Ram-Ram (progressieve Zon in Ram, progressieve Maan in Ram)

Geen wonder dat ik een heel nieuw gedeelte van mijn leven ben begonnen!

Maar ook kan ik lezen:

11.1      Waterman-Ram (Geboortezon in Waterman, progressieve Maan in Ram). Het vult elkaar allemaal prachtig aan is mijn ervaring. Het gebruik van je geboortevorken, in combinatie van je progressieve vorken is echt geweldig. De teksten in het boek De Maangids geven je daarbij heel veel inzicht en vooral ook heel veel herkenning. Je denkt steeds: “Ja, zo is en voelt het precies”. Leuk!

Het aantal stemvorken dat gebruikt wordt is tien. Mercurius en Venus worden namelijk voor twee dierenriemtekens gebruikt. Met tien stemvorken kun je dus alle 144 combinaties maken. Vier van deze stemvorken (Zon, Maan, Mercurius, Venus) zitten in de chakraset. Zes van deze stemvorken (Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto) zitten in de Planetenset. En allemaal samen zitten ze in de set ‘chakra’s en planeten’ en ook in de astrologenset.

Speciaal om te combineren met het boek is er nu ook een set van precies deze tien stemvorken in light of light+.

De MAANGIDS-stemvorkenset.

Deel  5 – Hoe kom je erachter?

Deel 5 – Hoe kom je achter jouw transities?

Het uitrekenen van de veranderingen is helaas wel lastig en voorbehouden aan astrologen. Ik kan dat wel voor je doen, tegen een redelijke vergoeding.

Bestel je eigen unieke gegevens via www.magna-mater.nl Ik mail je dan:

 • Met zekerheid het dierenriemteken waar je Maan in staat bij je geboorte en welke stemvork daar bij hoort;
 • Een overzicht van alle veranderingen gedurende je hele leven, voor 100 jaar;
 • Een korte karakteristiek van ieder van deze overgangen, en welke stemvork erbij hoort;
 • Bij iedere periode een verwijzing naar de teksten in de Maangids;

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb mogen inspireren om nog meer uit het boek en de stemvorken te halen, en wens je weer heel veel plezier en succes!

©Ronne van den Hurk   25/04/2021

Voor de duidelijkheid: als je iets wilt bestellen, boek of gegevens, doe je dat via de winkelwebsite: https://magna-mater.nl/contents/nl/d93.html. Je kunt zowel het boek als jouw gegevens los van elkaar bestellen. Daarover bestaat blijkbaar enige onduidelijkheid. Mail me gerust met vragen hierover: info@magna-mater.nl.