Iedere 30 jaar verandert je wezenlijke karakter. Hoe dat zit, en welke stemvork je daarbij kunt gebruiken lees je in dit artikel. Heb je ooit de Workshop ‘basis 2-Planeten’gevolgd, dan is dit een interessante aanvulling. De eerste twee delen van het artikel zul je dan vast herkennen. Deze handelen over de Zon en over je persoonlijke stemvork die je gebruikt in combinatie met de stemvork van de Zon. Het derde deel gaat over de transformatie van de persoonlijkheid door de transitie van de Zon door de tekens van de dierenriem en de verandering van je persoonlijke stemvork die daarbij hoort.

Deel 1 – De stemvork van de Zon gebruiken.

Iedereen heeft een innerlijk kern. Dit diepste wezen wordt in zijn algemeenheid, dus voor iedereen, vertegenwoordigt door de Zon/ de stemvork van de Zon. Dus luisteren naar en anderszins gebruiken van de stemvork van de Zon (de lange stemvork met het gele bandje) brengt je al(terug) in connectie met je diepste authentieke kern, je eigen oerwezen. De stemvork van de Zon kun je daarom zowel bij jezelf als bij anderen gebruiken op momenten ‘dat je jezelf kwijt bent’. Het brengt je terug naar je oerwaarden en naar je eigen kern. De bewuste doelen in je leven krijg je helderder voor ogen. Simpelweg beluisteren, om je lichaam laten klinken, of bijvoorbeeld op je zonnevlecht zetten zijn daarvoor goede methodes. Het is een heerlijke, warme stemvork, waar bijna iedereen positief op reageert. Zet je zelf of een ander in het zonnetje!

Deel 2 – De stemvork van je sterrenbeeld gebruiken

Iedereen heeft dus een ‘diepste wezen’ dat door de Zon vertegenwoordigd wordt. Maar bij iedereen is deze innerlijk kern anders ‘gekleurd’. Je bent in je diepste wezen bijvoorbeeld heel ondernemend, heel aardig, of bijzonder sensitief. Deze kleuring van de Zon vind je terug via jouw sterrenbeeld. Want je sterrenbeeld is niets anders dan het teken waarin de Zon stond op het moment dat jij geboren werd. Dat maakt iedere Zon, ieders kern, weer anders. Je weet vast wel je eigen sterrenbeeld; je bent bijvoorbeeld een Ram, een Steenbok of een Weegschaal. Alle twaalf tekens van de dierenriem zijn verbonden met een planeet (of ander hemellichaam), zoals Venus, Jupiter of de Maan. Deze ‘planeten’ vertegenwoordigen de energie van het dierenriemteken, waarbij sommige planeten />meerdere tekens onder hun hoede hebben.

Dit zijn de planeten/stemvorken die bij de sterrenbeelden horen:

 • Bij de Ram hoort Mars
 • Bij de Stier hoort Venus
 • Bij de Tweeling hoort Mercurius
 • Bij de Kreeft hoort de Maan
 • Bij de Leeuw hoort de Zon
 • Bij de Maagd hoort Mercurius
 • Bij de Weegschaal hoort Venus
 • Bij de Schorpioen hoort Pluto
 • Bij de Boogschutter hoort Jupiter
 • Bij de Steenbok hoort Saturnus
 • Bij de Waterman hoort Uranus
 • Bij de Vissen hoort Neptunus

Om je innerlijk te verbinden met je eigen sterrenbeeld kun je de bijpassende stemvork gebruiken. Vaak voelt deze als een goed passende jas. Je kunt deze beluisteren en rond je lichaam laten klinken, of op plaatsen op je lichaam zetten waar je dat prettig vindt.

De stemvork van Zon én Sterrenbeeld gebruiken

Er is ook een speciale manier om de energie die bij jouw Zon, jouw Sterrenbeeld hoort, te gebruiken. Daarvoor gebruik je twee stemvorken, namelijk de stemvork van de Zon en de stemvork die bij jouw sterrenbeeld hoort. Dus als je een Ram bent gebruik je de Zon plus Mars, als je een Weegschaal bent gebruik je de Zon plus Venus, gewoon achter je sterrenbeeld kijken in het lijstje. Bij de Leeuw hoort de Zon, dus dan heb je maar één stemvork. De Zonnekracht van de Leeuw straalt het meest puur van allemaal, deze wordt niet bijgekleurd door een andere planeet.

De twee stemvorken (de Zon en die van je sterrenbeeld) gebruik je in combinatie met elkaar. Bijvoorbeeld:

 • Je luistert met het ene oor naar de Zon en met het andere oor naar je eigen toon.
 • Je luistert naar de Zon met je eigen toon erachter; zo klinkt jouw toon door de Zon heen. Bijvoorbeeld de Weegschaal en de Stier gebruiken de Zon met Venus:

Zon met Venus gebruiken

Ben je een Weegschaal of een Stier, dan gebruik je de stemvork van de Zon in combinatie met Venus.


De ‘kleur’ van jouw sterrenbeeld klinkt zo door de basistoon van de Zon. Zo wordt ieders Zon persoonlijk versterkt. Doe dit bij beide oren. Het helpt je om je eigen innerlijk kracht te vinden en/of (weer) beter bij jezelf te komen. Een heel positieve behandeling die je eigenlijk altijd kunt doen.

Deel 3 – De verandering van je sterrenbeeld door de jaren heen

Je sterrenbeeld houd je heel je leven. Als je als Weegschaal geboren bent blijf je dat altijd. Maar er komt naarmate de jaren verstrijken een nieuw sterrenbeeld om de hoek kijken, dat een sterke invloed op je kan hebben. Je zou het kunnen zien als een filter dat over je oorspronkelijke dierenriemteken heen komt te liggen. Dat komt omdat de zon zich langzaam door je horoscoop verplaatst (met 1 graad per jaar). Astrologen noemen dat de progressieve Zon. Hierdoor krijg je iedere 30 jaar te maken met een ingrijpende verandering van je persoonlijkheid. Wanneer die 30 jaar ingaan is voor iedereen verschillend. De eerste periode kan namelijk tussen de 0 en 30
jaar duren. Daarna is het steeds ongeveer 30 jaar. Deze transitie kan wel een paar jaar duren. Het is meestal niet zo dat je op een dag wakker wordt als een heel nieuwe persoonlijkheid. Om deze transitie makkelijker te laten verlopen en te stimuleren gebruik je steeds meer ook de stemvork die bij dit nieuwe teken hoort, op dezelfde manier als je dat eerst deed met je gewone sterrenbeeld (dus Zon+ de stemvork die bij het (nieuwe) sterrenbeeld hoort).

De eerste transitie is een beetje ingewikkeld om precies uit te rekenen (zie later). Maar als je de 1e transitie hebt bepaald is de volgende makkelijker te achterhalen: dat is namelijk na 30 jaar. Dus is de eerste wisseling op je 4e jaar, dan is de 2e wisseling rond je 34e, de 3e rond je 64 en een eventuele 4e rond je 94e. De dierenriemtekens staan in een vaste volgorde. De volgorde is:

RAM – STIER – TWEELING – KREEFT – LEEUW – MAAGD – WEEGSCHAAL – SCHORPIOEN – BOOGSCHUTTER – STEENBOK – WATERMAN – VISSEN – RAM – ENZ.

Dus als je van geboorte een Steenbok bent krijg je als eerste filter te maken met de energie van de Waterman, daarna die van de Vissen en dan die van de Ram.

Deel 4 – Hoe kom je erachter?

Ook al ben je geen astroloog,je kunt wel te weten komen wanneer deze periodes voor jou ongeveer plaatsvinden.Voor een globaal idee ga je als volgt te werk:

 1. Zoek je geboortedatum op op een kalender.
 2. Tel het aantal dagen vanaf je geboortedatum (=dag 0) tot het volgende teken ingaat.
 3. Dit zijn ongeveer het aantal jaren na je geboorte waarin het volgende sterrenbeeld een rol gaat spelen.

De ingangsdata zijn:

 • Ram 21 maart
 • Stier 20 april
 • Tweeling 21 mei
 • Kreeft 21 juni
 • Leeuw 23 juli
 • Maagd 23 augustus
 • Weegschaal 23 september
 • Schorpioen 23 oktober
 • Boogschutter 22 november
 • Steenbok 22 december
 • Waterman 20 januari
 • Vissen 29 februari

Als je bijvoorbeeld op 16 januari geboren bent als Steenbok tel je verder naar 17-18-19-20 januari, dan begint Waterman. Dus na vier dagen/ jaren. Je ‘wordt’ op je 4e jaar ook een beetje als een Waterman. Deze berekening is niet heel precies, en het hangt ook nog af van je geboortetijd. Bovendien zijn sommige mensen op de grens van twee sterrenbeelden geboren. De overgang is per jaar verschillend. Wil je het precies weten, dan kan ik het tegen een geringe vergoeding voor je achterhalen. Bestel voor €2,50 je eigen unieke gegevens via de winkelsite. Ik mail je dan:

 • Met zekerheid het dierenriemteken van je geboorte;
 • De precieze dagen dat jouw Zon van sterrenbeeld verandert, gedurende je hele leven (3 à 4 transities)
 • Een korte karakteristiek van de verschillende overgangen.

Voorbeeld: Mijn verhaal

Bij mij ging het als volgt: Ik ben geboren als Waterman, dus onder invloed van Uranus. Ik was heel eigenzinnig, soms zelfs eigenaardig te noemen. Ik droeg zelfgemaakte, rare kleding en wilde altijd anders zijn dan anderen. Wel was ik altijd erg sociaal en open voor anderen. Op m’n 20e werd ik meer ‘Vissen-achtig’. Ik verliet de zeer eigenzinnige opleiding voor nieuwe dansontwikkeling en ging voor therapeut studeren, droeg veel lange rokken en (volgens mijn kinderen) ‘zweverige’ kleren. Ik ging met klanken werken, maar ook was ik steun en toeverlaat voor mijn partner en kinderen. Ik probeerde anderen altijd te helpen. Sinds bijna drie jaar is mijn Zon naar de Ram gegaan. In eerste instantie dacht ik daar weinig van te merken.
Maar ruim een jaar geleden heb ik besloten een heel nieuwe weg in te slaan, te stoppen met workshops geven en de ruimte te nemen om mijn eigen creatieve talenten te ontplooien. Ik begon met schilderen en ben nu gestart met een opleiding fijnschilderen. Helemaal voor mezelf. Dat voelt voor mij heel brutaal en egoïstisch, maar ook heel vrij en energiek. Ram-eigenschappen waar ik nog erg aan moet wennen. Ik kijk daarom naar geboren Rammen: hoe doen zij het?
Daarnaast gebruik ik de combinatie Zon-Mars om deze nieuwe energie te omarmen. En o ja, de lange rokken blijven al heel lang in de kast hangen; ik draag alleen nog broeken en makkelijke schoenen. Als ik een rok aantrek, voel ik me simpelweg niet meer mezelf. Helaas is wel de natuurlijke slag in mijn haar verdwenen.

Het leven blijft vol uitdagingen. Ik hoop dat jij dat ook zo kunt zien, en de stemvorken je kunnen ondersteunen op je weg.

©Ronne van den Hurk

23/9/2019

 

Hier nog even de link voor het aanvragen van je persoonlijke transitie-gegevens: KLIK