Nieuwe Maan in Boogschutter 18 december 2017

Idealisme en realiteit, optimisme en pessimisme vechten deze dagen om de aandacht. Wie wint? Een flinke strijd die we eens nader zullen onderzoeken.

Om te beginnen valt de nieuwe maan, dus de ontmoeting van de maan met de zon, deze maand op 26 graden Boogschutter. Dat is precies in het midden van onze Melkweg. De Nederlandse radioastronoom René Vermeulen toonde dit centrum eind jaren negentig aan, samen met Amerikaanse collega’s. Precisiemetingen lieten zien dat Sgr A, de helderste ster in het teken Boogschutter, het ‘dynamisch centrum’ van het Melkwegstelsel is.*

De duiding van de nieuwe maan in Boogschutter zou zijn dat nu de tijd is om groot te denken en te dromen, en met die ontmoeting van zon en maan die samenvalt met het galactisch centrum zou je denken ‘the sky is the limit’. Ware het niet dat er morgen een andere verschuiving plaatsvindt, namelijk de transitie van Saturnus vanuit de Boogschutter, waar hij twee en een half jaar heeft rondgekuierd, naar Steenbok. Die overgang luidt een tijd in waar realisme de boventoon gaat voeren, waar geen ruimte is voor luchtkastelen, blaaskaken en overdreven optimisten. Waar ideeën gestoeld moeten zijn op een stevig fundament. Waar alles dat niet uit solide massa bestaat uit elkaar valt als los zand. Waar hoge bomen veel wind vangen; degenen die niet geworteld blijken vallen om.

Wat moeten we met deze tegenstrijdige informatie? Zoals de meesten van jullie weten ben ik een optimist. Ik las een artikel van een astrologe die zegt dat dit gepaard kan gaan met een financiële crisis, zoals in 1929 en 1988. Maar die tweede crisis begon in 1980, en toen ging Uranus net de Boogschutter in. En aan de vooravond van de crisis in 2009 (november 2008) ging Pluto net naar Steenbok. Feiten verifiëren blijkt nog niet zo algemeen te zijn. Juist de afgelopen jaren, met die Saturnus in Boogschutter, werd er nog lekker makkelijk met de waarheid omgesprongen. Het voordeel van de nieuwe stand in Steenbok zal zijn dat er meer grenzen worden gesteld aan het verspreiden van informatie. Zoals nepnieuws maar ook privacygevoelige informatie en afbeeldingen. Bijvoorbeeld dat er daadwerkelijk gestraft wordt als iemand naaktfoto’s verspreidt via social media van een nietsvermoedend slachtoffer. Dus nee, gelukkig zie ik dit niet als aanleiding voor een nieuwe financiële crisis en zie ik er zeker ook de voordelen van in.

Wat wel kan gebeuren, zowel in de wereld als in je eigen leven, is de confrontatie met de realiteit. In hoeverre zijn jouw dromen, idealen en verwachtingen reëel? Heb je een stevig fundament gebouwd waarop jouw dromen verwezenlijkt kunnen worden? Bijvoorbeeld: je wilt een groot architect zijn. Dat is natuurlijk heel leuk, en je ziet vast de meest geweldige creaties al voor je. Maar om daar iets van te kunnen realiseren zul je een gedegen opleiding moeten volgen, en jaren moeten studeren om die droomprojecten vorm te kunnen geven. Of je wilt vroeger met pensioen. Dan zul je de jaren daarvoor spaarzaam moeten zijn, verstandig met je geld om moeten gaan zodat je droom werkelijkheid kan worden. Of je wilt een spierbundel worden. Dat wordt hard werken in de sportschool. Je idealen worden uitgedaagd: Hoeveel heb je er voor over? Wil je het echt?

Je kunt dus zeker wel je idealen nastreven. Maar helaas zal er ook flink voor gewerkt moeten worden. Blijf dus dromen, hopen, verwachtingen koesteren. Maar wees ook reëel en maak de juiste keuzes om jouw dromen te kunnen realiseren. Geen resultaten zonder inzet.

Over een paar dagen, op 22 december, gaat Mercurius, de planeet die onze gedachten ordent, vanuit z’n achteruit weer in z’n vooruit. Dat betekent dat je dan je plannen waarschijnlijk beter op papier krijgt. En deze Mercurius staat fijn in de Boogschutter, dus je gedachten zullen zeker groots zijn. Nu ze nog mooi structureren, zodat je ook Saturnus tevreden houdt.

Veel succes met het waarmaken van jouw dromen!

18-12-2017 Ronne van den Hurk

*Een artikeltje over het ontdekken van het midden van de melkweg, uit de Volkskrant van een aantal jaren geleden, vind je hier