Hersenzaad

Binnen de Chinese leer hoort de planeet Mercurius bij het waterelement. Dat staat voor donker, duister, onbewust en ongezien. In de Westerse leer hoort Mercurius bij het luchtelement. Dat staat voor licht en luchtig, bewust en mentaal. Deze tegengestelde opvattingen fascineren mij al lange tijd. Maar juist nu vallen deze twee tegenstrijdige concepten samen: tijdens de Nieuwe Maan in Tweelingen.

Vanavond, 25-5-2017, om kwart voor tien staat de Nieuwe Maan in Tweelingen. Het teken tweelingen, met z’n luchtige karakter, flexibel, licht en veranderlijk, moet nu de intentie uitdrukken van de Nieuwe Maan, die donker, mysterieus en onzichtbaar is.

Samen levert dit het beeld van nieuwe, mentale concepten, van zaad, nog onzichtbaar, maar gepland in de hersenen, als gedachte, idee, verandering van opvatting. Aan de buitenkant zie of merk je er nog niets van, maar net zoals het moment van conceptie onbewust aan je voorbij kan gaan, ook zo kan een hersenzaadje bevrucht worden. Pas (soms veel) later zie je de vrucht van het zaad tot bloei komen. Pas dan herinner je het moment waarop dit nieuwe concept, deze nieuwe gedachte, deze nieuwe manier van tegen de dingen aankijken begonnen is. Op dat moment (dus nu) kun je je daar volledig onbewust van zijn.

Ze zeggen dat een reis met de eerste stap begint. Maar dat klopt niet. Hij begint met een zaadje. Een zaadje geplant in je hersenen, in de vorm van een idee, een droom, een gedachte. Dat is het feitelijke begin van de reis. Die tijd is nu. Aan jou of je je gedachten in deze tijd ongemoeid wilt laten, waardoor het alomtegenwoordige zaad zich wild kan verspreiden, met misschien een prachtige bloementuin, misschien een onkruidveld tot gevolg. Of dat je je hersenzaad bewust wilt planten, zodat je enigszins richting geeft aan waar jouw reis heen zal gaan.

Voor iedereen kunnen de thema’s deze maand anders zijn, afhankelijk van waar de Nieuwe Maan zich in jouw horoscoop bevindt. Maar er zijn ook thema’s die voor iedereen aan de orde zijn, waar momenteel veel mensen mee worstelen. De belangrijkste thema’s kunnen samengevat worden als het dilemma tussen afhankelijkheid, veiligheid, conventionele opvattingen, gebondenheid en zekerheid aan de ene kant, en onafhankelijkheid, avontuur, eigen ideeën en vrijheid in doen en laten aan de andere kant. Voor de astrologen onder ons: Venus in Ram uitgaand vierkant Pluto in Steenbok en Mars in Tweelingen oppositie Saturnus in Boogschutter.

Zaad planten

Symbolisch kun je hersenzaad als volgt planten.

Zorg dat je een paar minuten niet gestoord wordt, en neem de tijd om rustig te gaan zitten of liggen en je ogen te sluiten. Laat je gedachten gaan over welke gebieden in je hersenen je ongemoeid wilt laten en in welke gebieden je nieuwe paadjes wilt aanleggen. Welke ideeën in jouw gedachtentuin wil je cultiveren, voeden, verzorgen, zodat deze tot volle bloei kunnen komen? Je kunt je laten inspireren door het lijstje hieronder, maar kies jouw eigen gedachtenzaad.

 • Ik heb respect voor mezelf en mijn eigen gedachten
 • Ik ben goed zoals ik ben
 • Ik hou van mezelf
 • Ik geloof in mezelf
 • Ik kan het
 • Ik ga het proberen
 • Ik ben dankbaar voor…
 • Ik respecteer de ander met al diens onvolkomenheden
 • Ik vergeef..
 • Ik heb de moed mijn hart te volgen
 • Ik ben perfect

Visualiseer de nieuwe positieve gedachte als een zaadje en zie voor je een klein paadje door een woestenij. Begin de woestenij in gedachten in te planten met de zaadjes van jouw positieve gedachte. Het pad bewandel je iedere dag, waardoor dit pad steeds duidelijker zichtbaar en makkelijker begaanbaar wordt. Je ziet iedere dag jouw gedachtenplantjes groter groeien, doordat je ze in gedachten water geeft en liefdevol verzorgt. Ook kun je iedere dag nieuwe zaadjes planten als je daar behoefte aan hebt. Bewandel het pad zo vaak je wilt. Staan je plantjes er verlept bij en wordt je pad overwoekerd door onkruid in de vorm van negatieve gedachten? Begin gewoon opnieuw. Wied het onkruid, woel de grond om, plant nieuw zaad. Iedere moment heb je de mogelijkheid om opnieuw te beginnen. Dit soort zaad is bijzonder sterk. Je hoeft er (nog) helemaal niet ‘in te geloven’ om het te laten groeien. Als je het bewust zaait, er regelmatig aandacht aan schenkt en je het pad in je gedachten regelmatig bezoekt zal het zeker ontkiemen en tot volle wasdom komen.

Als je met fonoforese werkt:

Gebruik de stemvork Mercurius. Deze helpt je je gedachten te ordenen en is de beste stemvork voor ‘heldere hersenen’. Beluister de stemvork voor je met de oefening begint en laat ‘m een aantal keren klinken rond je lichaam.

Je kunt de stemvork Mercurius ook gebruiken op acupunctuurpunten op het lichaam. Punten op het lichaam voor heldere hersenen:

Tussen neus en lippen (GV26) / Derde oog (GV24.5) / Op de slapen (3V23) / Op je kruin (GV20) / Aan weerszijden achter in je nek (GB20 en BL10) / Op het borstbeen (CV17) / Vier vingers onder je knie, iets naar de buitenkant (MA36) en Op je wreef (LE3).

Je hoeft de punten niet exact te kennen. De klank verspreid zich door het gebied en vindt het exacte punt zelf via de weg van de minste weerstand. Deze punten kun je dagelijks met de stemvork behandelen voordat je je gedachten-bloementuin bewandelt.

Veel plezier en succes op je tocht!

Ronne van den Hurk

 

©Ronne van den Hurk 2017