Een onderzoek uit de Journal of Biomechanics laat zien dat ze een mechanisch apparaat gebruikten die specifieke frequenties gebruikte terwijl ze de tussenwervelschijven van een rundergedeelte hiermee behandelden. Ze wilde zien of de controlerende cellen (fibroblasten) het mechanismen voor het genereren van de materialen waaruit de extracellulaire matrix bestaat, hierdoor werden geactiveerd. Dit omvatte zowel type I als type II collageen. Het focusgebied lag in de nucleus pulposus of het zachte schijfweefsel. De studie stelde vast dat frequentie niet echt een rol speelde bij de expressie van de genen voor beiden collageentypes. Wel was een validatie van de hoeveelheid amplitude die nodig is voor genexpressie van type I collageen belangrijk (het meest voorkomende type in ons lichaam). In het bijzonder vereist de fibroblastcel een hoge mate van trillingsamplitude alvorens de genen tot expressie te brengen die Type I collageen produceren. Amplitude staat gelijk aan meer druk op de fibroblastcelwand die mechanisch via mechanotransductie naar de binnenkant van de cel wordt overgebracht. Belangrijk is dus dat er een duidelijke drempel is voor de druk en duur van behandeling. De werking van extracellulaire matrixgenen werd significant opgereguleerd bij hoge amplitudes (0.4 g) in slechts 10 minuten.


Rugpijn

De reden van dit onderzoek was dat chronische lage rugpijn een aanzienlijk gezondheidsprobleem in de moderne samenleving vormt. Lage rugpijn wordt vaak geassocieerd met degeneratie van de tussenwervelschijven. En talrijke epidemiologische onderzoeken hebben verschillende oorzaken voor schijfgerelateerde rugpijn gesuggereerd, waaronder genetica, roken, tillen. Van bijzonder belang is het feit dat een verhoogd risico op schijfgerelateerde rugpijn ook wordt geassocieerd met blootstelling aan het hele lichaam trillingen door trillingen in het frequentiebereik van 2 tot 11 Hz.


Stemvork

Vanuit dit onderzoek zou je één specifieke stemvork frequentie kunnen gebruiken voor elk protocol en elke sessie. De gekozen frequentie is 128Hz-stemvork, voornamelijk vanwege de constructie en de lengte van de tanden. Op 128 Hz is deze vork zo ontworpen dat de tanden op een lengte zijn waardoor we de vork tegen de palm van de hand kunnen plaatsen zonder herhaaldelijk stressverwondingen voor de therapeut te veroorzaken. De tanden zijn dik genoeg om een ​​hoge amplitude te behouden voor een lange periode die nodig is om de fascia te beïnvloeden. Fascia vormt een netwerk dat alle spieren, gewrichten, botten en organen omhult. Het vormt een eenheid en zorgt ervoor dat alles met elkaar verbonden is.


Referentie: Geoffrey Desmoulin, Carol Reno en Christopher Hunter, vrije axiale trillingen bij 0 tot 200 Hz hebben een positieve invloed op extracellulaire matrix Messenger ribonucleïnezuurexpressie in rundernucleus pulposi, SPINE volume 35, nummer 15, pp 1437–1444