Donderdag 1 september 2016: gedeeltelijke zonsverduistering in het dierenriemteken Maagd. Daarom dit artikel over de Kracht van Kritiek, de kwaliteit van Maagd. Veelal zien we kritiek als iets negatiefs. De meesten van ons vinden het zowel moeilijk om kritiek te geven als om kritiek te krijgen. Kinderen bekritiseren wordt zeker als negatief gezien. Arme kwetsbare kinderziel. Maar klopt dit wel? Wat ontnemen we de ander door aardig en kritiekloos te zijn? Ik denk veel. De onzinnige slogan ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ is zo’n typische uitspraak van de aanhangers van kamp ‘aardig’. Daphne Schippers denkt daar waarschijnlijk heel anders over. Want topsporters zijn helden in het omgaan met kritiek. Iedere dag kijken ze waar ze zichzelf kunnen verbeteren. Hun helden zijn degenen die kritisch naar hun oefeningen kunnen kijken, die kunnen aanwijzen waar er kansen voor verbeteringen liggen. Toch is kritiek niet altijd positief. Het draait allemaal om timing, momentum. Kritiek op het verkeerde moment kan iemand volledig blokkeren. Zelfs de zogenaamde ‘opbouwende kritiek’ moet passen in de tijd. Een tijd geleden kwam ik een jeugdwerkje van mezelf tegen. Mijn moeder had me leren borduren op van dat grove gaas. Ik vond het geweldig en borduurde eerst een boom en toen een paddenstoel. Een hele prestatie, want ik was denk ik een jaar of zeven. Mijn vader bekeek mijn werk bij thuiskomst. Leraar als hij was probeerde hij me iets over verhoudingen bij te brengen: “Is die paddenstoel niet wat groot in verhouding met die boom?” Wat een dooddoener (ook al waren ze even groot), hoe goed bedoeld ook! Het zegt wel wat dat dat het eerste en enige is wat me te binnen schoot bij het zien van het oude borduursel. Waarschijnlijk herinner jij je ook wel een kritische opmerking van iemand die je altijd is bijgebleven. Kritiek waar je op dat moment niets mee kon, ook al was het misschien waar. Want pas op het moment dat je je op een bepaald niveau bevindt wil je graag kritiek ontvangen. Zoals de topsporters in hun trainingen. Ze willen ergens in verder komen. En pas dan is kritiek nuttig denk ik.

Op die vlakken waarin je je wilt ontwikkelen kan juist de tijd van de nieuwe maan in Maagd ondersteuning en een nieuwe impuls geven. Op welk vlak wil jij je graag verbeteren? Durf je kritisch te zijn naar jezelf en zelfs kritiek te ontvangen van anderen op dit vlak? Je daarvoor bewust openstellen kan heel spannend zijn, maar je ook heel veel opleveren. Nu is de tijd rijp om je kritische vermogens te mobiliseren  en te gebruiken. Ze naar een hoger plan te tillen. Van muggenziften en zeuren (de lagere uitwerkingen van Maagd) naar helder analyseren en verbeteren (de hogere kwaliteiten van Maagd). Het is een tijd waarin er een helder onderscheid kan worden gemaakt (De Zon-Maan-conjunctie staat tegenover Neptunus in het dierenriemteken Vissen) tussen dromen (vertegenwoordigd door het teken Vissen) en realiteit (het aardse teken Maagd). Maar ook een moment waarop er een verbinding kan worden gemaakt tussen die twee. Makkelijk zal dat niet zijn want de realiteit (vierkant Saturnus) is behoorlijk weerbarstig. Tijd en geld en wetgeving zijn hordes waar je tegenaan zult lopen. Een mogelijkheid is ‘out of the box’ denken. Mercurius loopt schijnbaar achteruit momenteel en dat zorgt weliswaar vaak voor verwarde gedachten en communicatie, maar ook voor introspectie en heel onverwachte nieuwe zienswijzen. Moge deze je helpen in je positieve kritische analyses van jezelf en je omgeving. Ben voorzichtig met je kritiek naar anderen. Juist door die retrograde Mercurius kan die heel verkeerd uitpakken. Eerst maar eens kritisch naar jezelf kijken dus.

De dunne darm

Het teken maagd en de bijbehorende planeet/stemvork Mercurius horen bij de dunne darm. Het orgaan bij uitstek dat kritisch is. Nuttige voedingsstoffen en overbodige ballast worden van elkaar gescheiden. Heb je geen kritisch vermogen, heb je zogezegd ‘schijt aan alles’ dan vliegt alles zo door de dunne darm (diarree). Heb je juist overal kritiek op en laat je geen akkefietje los, dan loop je vast (obstipatie). Bij chronische dunne darmklachten is het dus interessant om te kijken hoe iemand omgaat met kritiek. Is iemand een perfectionist of een sloddervos? Een pietje precies of een chaoot? De oplossing ligt veelal in voeding (hoort bij maagd) en niet in medicatie (hoort bij het tegenoverliggende teken vissen). Kritisch zijn naar wat je het lichaam te eten en te drinken geeft is iets waar we allemaal ons leven lang mee te maken hebben. Nu dus een mooie tijd om een nieuwe start te maken met gezonde voeding en kritisch te kijken naar wat je nu precies naar binnen werkt.

Fonoforese

Om zowel de dunne darm als je eigen kritische vermogen positief te beïnvloeden is Mercurius de aangewezen stemvork. Gebruik ‘m op je gevoel op en rondom het dunne darmgebied, of gebruik ‘m op specifieke acupunctuurpunten. Bijvoorbeeld op de Dunne Darmmeridiaan. Problemen met het uitwisselen van informatie (Mercurius) uiten zich bij sommige darmaandoeningen ook. Zo is het heel typisch dat bijvoorbeeld bij de Ziekte van Crohn en Collitis Ulcerosa vaak ook klachten zijn aan ogen (communicatie), huid (contact) en gewrichten (beweeglijkheid). Hierbij speelt Mercurius steeds een belangrijke rol. Het keelchakra kan dan ook tevens verstoord zijn. Ook dat kun je versterken met de Mercuriusstemvork.

Soms zie je in bepaalde meridiaanpunten de combinatie van aandoeningen terug. Zo heeft het punt DU 1 (Dunne Darm 1) zowel effect op stofwisselingsstoornissen, gastritis en colitis, maar ook op oogklachten, eczeem en acné. DU 1 is gelegen in de hoek op de buitenkant van de pinknagel. De stemvork Mercurius kun je op dit punt gebruiken.

Gedachten richten

Stel jezelf één van de volgende vragen:

  • Op welk vlak wil ik mezelf verbeteren?
  • Op welk vlak wil ik beter onderscheid maken in wat ik toelaat en wat niet?
  • Welke voeding is juist wel of juist niet (meer) geschikt voor mij?

Beluister daarna de stemvork Mercurius aan zowel het linker- als rechteroor.

Sluit je ogen en laat de toon rustig doorwerken in je lichaam en je gedachten. Verwacht geen direct antwoord, maar laat alle gedachten rustig aan je voorbij trekken.

Dit kun je komende week dagelijks herhalen. Maar pas op: het kan je verhelderende inzichten opleveren!

©Ronne van den Hurk